Автор
Ева Григорова

Как да тренираме правилно у дома?

Истината е, че фитнесът у дома не е за хора със слаба воля.

Именно за това сме ви подготвили няколко съвета как правилно да организирате домашните си тренировки, така че да са полезни и мотивиращи и да не губите интерес към тях при първия провал.



Изберете си цел

В домашния фитнес е много важно да си поставите цел, която всъщност би могла да се сведе само до две цели – стягане на тялото или отслабване. В съответствие с избраната цел трябва да разработите система за тренировки, да изчислите времето, необходимо за постигане на конкретния резултат и да определите отправните точки, чрез които ще проследявате процеса на натрупване на мускулна маса или отслабване.

Изберете си тренировъчна система

Според резултата, който искате да постигнете, подберете вида на най-подходящите за вас тренировки. Ако плановете ви включват фигура като тази на младия Шварценегер, тогава имате нужда от силови упражнения с тежести. Ако целта е отслабване, тогава са необходими дълги кардио тренировки. За да стегнете малко тялото си, ще са достатъчни половинчасови упражнения и дори серия от 7 минутни упражнения.

Ако обаче имате нужда да отслабнете, този тип тренировки няма да ви стигнат. В такъв случай по-скоро се спрете на едночасови упражнения поне 3 или 4 пъти в седмицата.



Създайте график за тренировките си

Изберете времето и дните, които са удобни за вас, не пропускайте тренировки. Дисциплината е най-важното нещо в този при упражненията, особено ако искате да видите резултатите. Отначало ще бъде доста трудно започнете, когато диванът, компютърът и телевизорът са толкова близо, но помнете правилото - достатъчни са 21 дни за формирането на нов навик, а те ще излетят като миг.

Слушайте тялото си

Не е необходимо да се впускате в маратон, ако последно сте носили спортна униформа в училище. Започнете постепенно да потапяте тялото си в спорта, в противен случай ще изпитате мускулни болки, навяхвания и други наранявания, които само ще ви обезсърчат да спортувате. И разбира се не забравяйте за загряването. В началния етап е особено необходимо, тъй като мускулите трябва да се затоплят след дълъг застой.

Направете си плейлист

Внимавайте със спортните клипчета в платформите за видео споделяне. От тях непрекъснато изскачат новини, клипове, филми или телевизионни предавания, които ще ви отвлекат от самия спорт. По-добре си направете весел плейлист, който ще ви мотивира и развесели.

Пийте достатъчно вода

Пиенето на течности по време на тренировка е от съществено значение, независимо дали се чувствате жадни или не. Факт е, че по време на интензивни тренировки телесната температура се повишава. Тялото започва да се поти, за да я балансира. Поради дехидратацията кръвта се сгъстява и за сърцето става много по-трудно да я прекара през себе си и да я разпредели в тялото, това е и причината по време на тренировка приемът на течности да е много важен.



Спазвайте диета

Интервалите между храненията и тренировките трябва да бъдат час и половина до два. По-добре е храната да е протеинова, така тялото по-лесно ще издържи стреса от повишената физическа активност и ще има откъде да черпи енергия. Препоръчително е напълно да избягвате въглехидратите.

Успех!