Автор
Woman.bg

Как да ядете през пролетта, за да сте слаби през лятото

Пролетта чука на вратата и несъмнено всяка от нас желае да я посрещне по най-добрия начин.

Не само в настроение, но и в топформа, за да може с гордост да носи всички тоалети, така отиващи на тези месеци от годината. На чело с тяхно величество любимите skinny дънки, секси очертаващи дупето, разбира се.

Но нека си го кажем - загубата на излишните килограми изисква жертви. Да, ще трябва да спортувате и да се придържате към определен хранителен режим, за да се сбогувате с няколко сантиметра от обиколката на ханша. Съгласните сте, но не знаете на каква диета да заложите? Ние идваме на помощ.

Ще ви представим най-разпространените хранителни режими за отслабване. Но и здравословните последици от тях. Ще си поговорим за това какво е добре да правите и какво не, така че да отслабвате здравословно.

Палео диета

Тя се основава на приема на протеини под формата на пилешко и пуешко, позволено е и друг вид месо, но да е без мазнина. В списъка на позволените храни се включват още яйца, ядки, семена, зеленчуци и умерено количество плодове.

Млечните продукти, зърнените храни и варивата са забранени.

"Съвсем естествено всяко ограничение причинява загуба на телесно тегло, но този хранителен режим е далеч от здравословен", подчертават специалисти, цитирани от marieclaire.ru.

"Никакво пълно изключване на определени групи храни не носи позитиви за здравето ви. Особено на зърнените храни и варивата. Тяхната консумация е проблем единствено, ако страдате от затруднено обработване на глутен. В противен случай няма нужда от изключването на тази група от менюто", допълват те.

Единственото, което трябва да правите, за да сте във форма, е да внимавате през кое време от деня приемате зърнените храни, тъй като те са богати на въглехидрати. Не ги консумирайте след 16 часа, а най-добре е да ги включите в менюто си на закуска.

Има редица проучвания, че приемането им сутрин спомага отслабването, тъй като осигурява ситост за по-дълго време и следователно консумацията на по-малко храна през остатъка от деня.

Смути диета

В основата на тази диета е консумация само и единствено на смутита от плодове и зеленчуци за седмица, а понякога и няколко.

Мнозина не знаят, но холестеролът играе важна роля във функционирането на клетките, а освен това е необходим и за синтеза на витамин Д и редица хормони.

Холестеролът се синтезира в организма от черния дроб, но се набавя и чрез храната.

Хранителен режим, основаващ се само на плодове и зеленчуци, не осигурява нужните на организма мазнини. В дългосрочен план подобно лишение може да повлияе неблагоприятно на здравето, възможно е да се появят проблеми с женските полови хормони, да се обърка месечния цикъл и т.н.

Затова експертите съветват диета, основаваща се на прием само и единствено на зеленчукови и плодови смутита, да не е по-продължителна от два-три дни. Тя е подходяща за детоксикация на организма, но не и за продължителен хранителен режим, целящ отслабване.



Лимонена диета


Тази диета се основава на прием на смес от прясно изцеден лимонов сок, червен пипер и органичен кленов сироп. Диетата продължава две седмици, а понякога на ден се консумира сок от до 6 лимона.

По време на диетата може да се яде всичко, но в по-умерени количества. Идеята е, че лимонът спомага за обмяната на вещества и забързва метаболизма.

Диетолози обаче съветват хората да подхождат внимателно към този режим за отслабване, тъй като крие риск от сериозно раздразнение на корема и дори развитие на гастрит.



А ето и няколко съвета за хранене, които ще ви помогнат да се разделите с няколко излишни килограми бързо, лесно и без риск за здравето:

Яжте на няколко часа


Честото хранене, под този термин се разбира консумиране на малки количества храна през 2-3 часа, спомага за забързване на метаболизма и горенето на мазнини. Освен това, ако не довеждате организма си до момент, когато ви е премаляло от глад, е по-малко вероятно да нарушите режима си и да посегнете към нездравословно лакомство.

Внимателно подбирайте източника си на енергия

Мнозина вярват на мита, че е по-добре да се консумират продукти бедни на мазнини. Истината е, че нискомасленото кисело мляко е много по-лошо за талията и здравето ви. Причината е, че мазнините от него са извлечени по химичен път и освен това е вероятно да е по-богат на въглехидрати и по-конкретно захари от продукт с нормално съдържание на мазнини. А захарите са много по-голям враг на слабата фигура от мазнините, обясняват от marieclaire.ru

Винаги закусвайте

Закуската сутрин е един от ключовете към перфектната фигура. От една страна тя забързва метаболизма, а от друга спомага термогенезата – метаболитния процес на храносмилане и транспортиране на храна.

Хората, които закусват, също така имат по-малък апетит през останалата част от деня в сравнение с тези, които пропускат сутрешното хранене. В резултат закусващите приемат по-малко калории за деня, сочат редица проучвания.

Друга важна подробност, гарантираща отслабване, е закуската да е всеки ден по едно и също време. Това прекратява складирането на мазнини в тялото и активира горенето на калории.



Пийте повече вода

Приемането на по-голямо количество вода също е начин да засилите метаболизма. Ако искате да се радвате на красива фигура, пийте по 1,5 – 2 литра вода на ден.

Пиещите по 1-2 чаши вода половин час преди хранене се засищат от по-малко количество вода и мазнините в тялото им са с до 30% по-малко от тези, които не пият вода, сочи проучване на американски учени.

Вечеряйте

Мнозина вярват, че ако искат да са слаби, не трябва да се хранят вечер. Това твърдение обаче е далеч от истината. Ако последното ви ядене е към 17-18 часа, ще се получи прекалено голям интервал без хранене, което не влияе добре на метаболизма, сочат различни проучвания, пише marieclaire.ru.

Диетолозите съветват да не се насилвате да вечеряте рано, достатъчно е да се погрижите последното ви хранене да е поне 2,5 – 3 часа преди да заспите, за да има организмът възможността да обработи приетата храна.

Също така съветват, ако искате да отслабнете, да изключите въглехидратите от менюто си за вечеря. Правилно е да се заложи на богати на протеини храни.

Плодовете също не са препоръчителни вечер, тъй като метаболизмът е забавен и те няма да могат да се обработят, което ще причини стомашен дискомфорт и газове.