Тайната на красивото тяло не е само в диетите. За да имате здраво тяло, което ви служи добре, метаболизмът ви трябва да работи във ваша полза.

За съжаление често с напредване на възрастта метаболизмът все повече се забавя.

Научете как да засилите метаболизма си и лесно да поддържате здравословно тегло:

Закусвайте. Гладни или не, хапвайте сутрин. Дори и малко количество въпреки желанието ви, пише doctoronline.bg. Закуската е най-важното хранене за деня. Ако две седмици похапвате нещо малко, дори да нямате апетит, накрая ще привикнете и ще започнете да се будите гладни. Закуската активира метаболизма и е най-добрият старт за деня.

Хранете се често с малки порции. Препоръчителното хранене е 4 до 6 пъти дневно с малки порции. Не се стряскайте, няма да напълнеете. Ако разпределите храната си на малки порции, тялото ви ще се чувства много по-добре.

Яжте пълноценни храни вместо празни калории. Колкото по-малко термично обработена е храната ви, толкова по-полезна е. Хапвайте повече свежи плодове и зеленчуци. Те засилват чревния пасаж и ускоряват храносмилането.

Похапвайте люто.
Макар да се смята, че от лютото се увеличава апетитът, всъщност лютите храни засилват метаболизма.

Не гладувайте.
Когато излагате тялото си на глад, после то се стреми да се презапаси, за да се спаси от глада. Така всяка храна, която поемете, ви се „лепва“.

Планирайте храненията си предварително. Не се оставяйте да ядете където и каквото падне. Планирайте от предния ден, ако трябва, гответе си и си носете храна.

Движете се, спортувайте, не се застоявайте.
Спортът е най-добрият начин да запазите тялото си в тонус.