Автор
Веселина Петрова

Как за 6 месеца да отслабнете с 10 кг с фастинг или интервално гладуване

Гладуване през различни периоди от време се прави от много хора – от холивудските звезди до големите умове в Силиконовата долина. От Amazon Prime са му посветили филм, има лекция за фастинга и в TED Talk.

За тялото гладуването не е проблем. Напротив. Когато човек не поема храна в продължение на 12 часа, тогава започва процесът, известен като „автофагия”. Думата произлиза от гръцки и означава „самоизяждане”. Понятието се появява през 60-е години на миналия век, когато изследователи наблюдават за първи път, че клетките са в състояние да унищожават собственото си съдържание, заграждайки го в мембрани и формирайки „сакчета”, които се транспортират в отделение за рециклиране, известно като лизозома, където се разграждат. Тоест, това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки и може да ни предпази от ракови заболявания. Миналата година японецът Йошинори Осуми получи Нобелова награда за медицина тъкмо за откриването и изясняването на механизмите за автофагия.


И така. Трябва да знаете, че съществува фастинг с различна продължителност: 13:11 (13 часа гладувате, 11 можете да хапвате), 16:8, 18:6, 20:4, 36 часов, 48 и дори 72 часа.

Чувството на глад ще ви мъчи през първите две седмици. Долу горе за този интервал стомахът се свива и спира да иска своето.
Интересен е фактът, че дори да си легнете гладни, след 16 часа няма да ви се яде...


Защо фастингът е добър?

Познавачите твърдят, че интервалното гладуване повишава хормона на растежа и понижава нивото на инсулина, което спомага за загубата на тегло. Смята се още, че ограничаването на броя на храненията подобрява концентрацията и намалява рисковете от инфекции в тялото.
И няма нужда да се отказвате от любимите си храни.

Важно е паралелно с интервалното гладуване да започнете и да спортувате. Примерно, три пъти седмично. Освен че ще стегнете тялото и ще забравите за храната, спортът ще ви избави и от целулита.

Тайната на успеха се крие в това да превърнете фастинга не в подвиг, а в ежедневна рутина. Ще го постигнете приблизително след месец и половина, ако имате желание и сте упорити.


За целта можете да използвате и приложение, което да свалите на телефона си. След като мине времето, в което трябва да не хапвате, приложението ще ви извести. Така ще си спестите постоянното пресмятане.
И накрая един съвет – преди да започнете с фастинга, консултирайте се с вашия лекар, особено, ако са налице проблеми със стомаха или сте имали такива в миналото.