В днешно време е актуално да се храним здравословно, да живеем природосъобразно и да посещаваме фитнеса достатъчно често, за да се сдобием със завидна фигура. Тази тенденция е повече от чудесна, но истината е, че съвсем не е лесно да имаш балансиран хранителен режим и да отделяш достатъчно време за спорт, работейки в офис. Един от най-важните елементи в този начин на живот е храната и правилното й подбиране според вида на тренировките, които практикуваме и съобразно целите, които искаме да постигнем. Как да пригодим хранителния си режим към спорта?

Как да се заредим с енергия?



За да имате достатъчно сили и да изберете правилния хранителен режим, първо трябва да си отговорите на следните два въпроса:


1.Каква е целта ви?

Искате да отслабнете или да натрупате повече мускулна маса? Ако целите да се отървете от излишните килограми, то е необходимо преди тренировка да консумирате нисковъглехидратни храни, за да подготвите тялото си за горене на калории и мазнини. В случай, че искате да подобрите издръжливостта си и работите повече за мускулна маса, заложете на приема на повече въглехидрати, които да ви служат като гориво за тренировката. А също така е добре да консумирате и колкото се може повече протеини.

2.Какъв ще бъде тренировъчния ви режим?

След като вече сте наясно с желаната цел, сега е моментът да изготвите спортния си режим. Съобразно тренировкит, ще изградите и начина си на хранене. Важното е да имате предвид целта си, защото различните упражнения натоварват различни групи мускули по различен начин. Другият важен момент е продължителността на тренировките. Спрямо този фактор можете да прецените колко захранване ще ви е необходимо, за да имате достатъчно енергия.

Кога трябва да се храните?

Времето, което трябва да измине от ядене до тренировка, е между два и четири часа. Но ако сте приели нещо дребно (например блокче мюсли), то можете да тренирате и 30 минути или два часа след това. След спорт е необходимо първо да се хидратирате добре и след час можете да хапнете отново.

Разбира се, много е важно и какъв спорт практикувате.

Ако сте заложили на джогинг и лека аеробика:



В случай, че тренировките продължават по-малко от час и не са твърде натоварващи, то е добре да не приемате много въглехидрати.

Ядене преди тренировка:

Ако искате да се отървете от килограми, е добре да тренирате на празен стомах. Може да тренирате сутрин преди закуска, за най-добър ефект.

Ядене след тренировка:

За да се възстанови организмът, консумирайте протеини. Яйцата са добър вариант, a също и морската кухня (риби, раци, хайвер).

Йога и пилатес:



Тези спортове са добри както за физическата ни издръжливост и гъвкавост, така и за душевното ни равновесие.

Ядене преди тренировка:

Както вече споменахме, ако тренировките не изискват твърде много енергия и не са тежки, то е добре те да се правят на гладно. Но ако все пак имате нужда да презаредите, можете да хапнете една палачинка или малко блокче мюсли. Плодовете също са удачен избор, който едновременно ще засити глада ви, но и няма да усетите тежест.

Ядене след тренировка:

Упражненията за баланс натоварват мускулите и затова след тренировка трябва да се погрижите за възстановяването им. Комбинацията между сирене халуми и цвекло е прекрасен начин да си набавите необходимия протеин и мазнини. Отново не залагайте на храни с високо съдържание на въглехидрати.

Ако работите за издръжливост, комбинирайки няколко спорта и бягане



Бързото бягане, в зависимост от времетраенето, може да бъде ниско или високонатоварващо. Ако залагате на по-малки разстояния, то въглехидратите не са препоръчителни, защото те ще ви дадат повече енергия, отколкото можете да изгорите. По този начин усилията ви няма да дадат желания резултат. Но ако бягате дълго време, вие имате нужда от сериозен прием на енергия, тоест въглехидратите в този случай са добре дошли.

Ядене преди тренировка:

Час или два преди да започнете със спорта, си пригответе омлет или друго ястие, което да има богато съдържание на протеини, например пушена сьомга. Ако тренировката ви ще бъде дълга и изтощителна, хапнете нещо въглехидратно два часа по-рано - овесена каша или киноа.

Ядене след тренировка:

Сега моментът да се заредите с въглехидрати. Консумирайте зеленчуци, протеини и зърнени култури, а също е добре и да приемете продукти, богати на желязо.

Интензивни тренировки във фитнеса:



Този вид тренировки натоварват най-много сърцето, белите дробове и всички групи мускули.

Ядене преди тренировка:

Ако искате да отслабнете и то бързо, изключете въглехидратите. Преди тренировка можете да хапнете омлет, нискомаслено мляко и овесена каша. Ако работите за мускулна маса и издръжливост, можете да си позволите въглехидрати преди тренировка, които да ви заредят с достатъчно енергия.

Ядене след тренировка:

Задължително консумирайте месо и храни с ниско съдържание на въглехидрати. Протеинът също е добре дошъл.

Четете още: Яжте тези храни, за да имате плоско коремче