Какво е вето диетата и защо всички ще я следват през 2021-а

Сигурни сме, че сте чували за кето диетата. Всъщност според скорошно проучване, направено от Google, тя е най-търсената диета за изминалата година.

Накратко този тип хранене се състои в намаляването на въглехидратите и тяхната замяна с мазнини. Идеята на специалистите, които поддържат този режим е, че липсата на въглехидрати поставя тялото в метаболитно състояние, което се нарича кетоза. В кетоза тялото ни започва изключително ефективно да превръща мазнините в енергия.

Класическата кето диета се състои от 75% мазнини, 20% протеини и само 5% въглехидрати или около 50 гр.

Вето диетата всъщност е вариация на кето диетата, специално създадена за вегетарианци. Обикновено последователите на кето режима на хранене използват в менюто си изключително много животински източници на мазнини и протеини. Във вето режима те са заменени с растителни. Единствените животински мазнини в нея са под формата на яйца и млечни продукти.



Ето и основните правила на вето диетата:

- Ограничен прием на въглехидрати от 20 гр на ден или по-малко

- Всички източници на животински протеин са елеминирани, с изключение на яйца и сирене

- Прием на ястия с растителни протеини като ядки, тофу, темпе

- Състои се от 70% мазнини, 25% протеини и 5% въглехидрати

Примерно меню

Ето как би могло да изглежда едно примерно дневно меню, ако решите да спазвате вето диетата: чия пудинг за закуска, салата от броколи с киноа за обяд, ризото с яйца за вечеря.



Предимствата на вето диетата

- Ефективно изгаряне на мазнините и засилен метаболизъм

- Засилване на енергията в организма

- Загуба на тегло

- Намаляване на възпалението в организма

- По-добри когнитивни възприятия

- По-добър контрол на апетита

Ако решите да опитате вето диетата, имайте предвид, че е вероятно да изпитате някои неразположения докато тялото ви свикне с липсата на въглехидрати. Сред тях са главоболие, раздразнение и запек. Достатъчно е да поддържате хидратацията си на ниво и те ще отминат бързо.