Здравословният начин на живот и балансираното хранене идват след промяната на стандартния ни начин на поведение.

Или може би още по-рано – след взимане на решението за тази промяна. Но винаги изникват твърде много извинения, за да не се захванем сериозно или може би да се захванем УТРЕ (което никога не идва). Нека оборим всички аргументи на “отслабващите”, които си търсят оправдания.

1. “Обичам да си хапвам, просто не мога да спазвам диети”

Тук са важни два момента. Първо – ако постоянно си казвате “не мога”, със сигурност няма да можете, даваме ви 100 % гаранция. Ако обаче надеждата за красива фигура продължава да ви преследва, повтаряйте си мислено: “Мога, разбира се. Ще се взема в ръце, ще направя първата крачка и всичко ще стане както трябва”. Позитивното мислене е залог за успех в случая.

Второ – кой е казал, че диетата означава само сурово зеле без олио и сол? Диетолозите все повтарят, че екстремните диети са вредни за здравето, че след тях следва “йо-йо” ефект и в крайна сметка ще останете със същите килограми, с чувство на безсмислено положен труд и с отчаяние от всякакъв вид опити да отслабнете. Според специалистите не се препоръчва да отслабвате с повече от 4 кг. в рамките на един месец. Пък ако не бързате чак толкова, можете да си позволите и напълно “хуманни” и вкусни ястия – с по-малко калории. Научете се да четете, да броите и да готвите!

2. “Вечер си пийвам по една-две бири. Иначе не мога да се отпусна след работа”



Добре, няма да ви забраним алкохола. Но опитайте се да ограничите пиенето му в два дни седмично. По този начин няма да загърбите навиците си, но пък ще свалите излишните килограми. Разбира се нужно е да контролирате и количеството изпит алкохол в “позволените” дни. Чаша вино или малка бира са напълно достатъчни.

Алкохолът обикновено върви с мезе. Ако не си представяте пиенето на вино без дебело парче сирене, а бирата – без пакет чипс, все пак ще ви се наложи да се откажете от тези напитки. Тези висококалорични мезета превръщат малкото ви невинно удоволствие в калорична бомба.

3. “Всяка неделя вечеряме у майка ми. Това нарушава диетата ми, а ако откажа, мама ще се сърди”

Да, любящите ни роднини не се интересуват от това, че стегнатото тяло е важно за нас. Възраженията им обикновено са “Нищо няма да ти стане от една хапка” и “За какво са ти диети?”. Затова трябва да имате убедителна причина за отказване на мамините сладкиши.

Най-сигурният начин е да дадете здравословна причина – “Искаме да си направим бебе, лекарят каза, че ще е добре да сваля 5-6 килограма”. Или “Имам завишени нива на холестерина и лекарят ми препоръча да намаля мазните храни. Не искам да свърша като чичо Пешо”. Това е вълшебна формула – здравето на любимото отроче, съчетано със споменаване на думата “лекар”. Всяка една майка би уважила подобно обяснение. А дори и да не сте си правили преглед от три години, най-вероятно лекарят би ви казал същото – намалете мазните храни, яжте пресни плодове и зеленчуци, стегнете се малко и спортувайте.

4. “Често виждам пълни хора да изглеждат напълно доволни – защо аз не мога да бъда, каквато съм и да се радвам на живота?”



Разбира се, че можете. Но първо си отговорете на въпроса – всичко ли харесвате в себе си? Ако отговорите с “да” – честито. Няма нужда да мислите за диети и тренировки. Но когато излишните килограми пречат на живота ви (и когато ви карат да четете статии на тази тема), не очаквайте всичко да се нареди от само себе си. Започнете с малки крачки. Първите ви победи ще са добър стимул за по-нататъшните ви действия. Освен това няма нужда да отслабвате до онзи размер, който сте носили в първите класове от гимназията. Може 5-6 свалени килограма да са напълно достатъчни за постигането на желаното от вас самочувствие и щастие.

5. “Работата ми е свързана с чести командировки. А менюто в хотелите и ресторантите не ми позволява да спазвам диетата си”

Честите командировки и храненето в ресторанти и заведения наистина налагат определени ограничения. Но при желание винаги можете да намерите изход от ситуацията. Съсредоточете се не върху определен списък от продукти, а върху общите принципи. Вие винаги можете:

1. да си вземете за сос не майонеза, а сметана или кисело мляко;
2. да изберете риба вместо свинско;
3. да заместите калоричната гарнитура със зеленчукова салата;
4. да не пропускате закуската;
5. да заместите колата с минерална вода.

Все още ли имате извинения? Какво точно ви пречи да отслабнете? Може пък отговорът да е прост и да има също толкова просто решение? Помислете по този въпрос и извайте тялото си каквото го искате, без да се оправдавате.