Автор
Woman.bg

Кардио или тежести - с кое се отслабва повече?

Всеки, който иска да тренира, за да отслабне, несъмнено е изпадал в следната ситуация – кое да избера кардио или тежести?

Навярно сте чували максимата, че кардиото е за топене на мазнини, а силовите тренировки за трупане на мускулна маса. Това обаче е доста неточно и непълно.

Започваме от там, че кардиото наистина топи мазнини, но за да има дълготраен ефект от сесията ви, трябва да следвате две основни правила.

Първо, кардио тренировката не трябва да е продължителна и с ниска интензивност. Тоест 45-минутни занимания с велоергометър с пулс при 70% от максималния сърдечен ритъм, ще доведе до задоволителни резултати, но за кратко.

Да, ще свалите килограми в началото, но след две-три седмици, тялото ви ще привикне към натоварването от кардио сесиите и ще започне да пести силите си и да гори все по-малко и по-малко калории.

Затова, ако искате продължителен и впечатляващ ефект, посредством кардио тренировките, трябва да заложите на такива с висока интензивност и късо времетраене, защото те ще спомогнат не само организмът да гори повече калории по време на тренировката, но ще осигури загубата на мазнини и след края на тренировъчната сесия.

Но за да имате наистина впечатляващи резултати, трябва да прибегнете към силови тренировки. Защото натрупването на мускулна маса усилва метаболизма.

Освен това силовите тренировки хабят много повече калории след края си, отколкото кардио заниманията.