Автор
Woman.bg

Колко време трябва да седите в позицията планк

Едно от най-ефективните упражнения, което всяка спортуваща дама боготвори, несъмнено е планк. Това е позиция, която натоварва всички мускулни групи в тялото и най-вече корема и гърба. Разбира се, тя е подходяща и за стягане на ръцете, седалището и краката. За да получите ефекта, който желаете обаче, трябва да знаете колко време точно да я изпълнявате.

Можете да седите в позицията планк всеки ден между 10 секунди и минута. Желателно е да не стоите в планк повече време, отколкото можете да издържите. Съобразявайте се с формата, в която сте в момента и не се насилвайте. Фитнес треньорите съветват да се изпълняват по две или три серии всеки ден. По този начин издръжливостта ви ще се повиши и скоро ще можете да увеличавате времетраенето на стоенето в планк. Между отделните серии си правете кратки почивки от по няколко секунди. Максималното време за стоене в тази позиция е 60 секунди. В случай, че за вас не представлява затруднение да седите в позата, не увеличавайте времето, а просто стягайте и отпускайте коремните си мускули.



Най-важният фактор, с който трябва да се съобразите, е издръжливостта ви. Не се пренатоварвайте и в никакъв случай не оставайте в тази позиция повече, отколкото можете да понесете, защото по този начин можете да навредите на кръста си.

Изпълнявайки планк всеки ден в рамките на 60 секунди ще стегнете цялото си тяло и ще поддържате чудесна фигура.

Четете още: Ядете и слабеете!