Общоизвестното мнение, че яденето на повече плодове и зеленчуци може да ви помогне да отслабнете е напълно погрешно, освен ако не заместят висококалоричните храни, обясниха учени от Университета на Алабама в Бирмингам.

Включването на повече плодове и зеленчуци в диетата ви не намалява сантиметрите около талията. Според ново изследване, публикувано в списание "American Journal of Clinical Nutrition", няма да свалите килограми, ако не замените висококалоричните храни.

Специалистите съветват повишеният прием на плодове и зеленчуци да бъде придружен с други промени в начина на живот – по-голяма физическа активност и отказване от вредните навици.

Четете още: Отслабнете като комбинирате правилно храните

Въпреки че предишни проучвания потвърждават, че зеленчуковата диета има положителен ефект върху здравето, няма доказателства, те сами по себе си насърчават загубата на тегло.

Най-сигурният начин да отслабнете е да намалите калориите, а не да увеличите приема на плодове и зеленчуци. Те са полезни, но не и достатъчни за понижаване на килограмите, смятат експертите.

Разбира се, плодовете и зеленчуците носят много ползи за здравето и по никакъв начин не трябва да се лишаваме от тях.

Четете още: Миранда Кер показва тънка талия