Многото ядене води до загуба на памет
Прекомерното хранене може да увеличи двойно риска от загуба на памет при възрастните хора, показва изследване на американски учени.
Те установили, че хората, които консумират над 2100 калории дневно, е много по-вероятно да страдат от "леко когнитивно нарушение" от тези, които приемат по-малко калории. Откритието показва, че поддържането на диета с малко калории в напреднала възраст запазва ума бистър и дори може да предотврати Алцхаймер.
Американските учени изследвали навиците за хранене и пиене на 1200 души на възраст между 70 и 89 години, които не страдали от деменция. За целите на изследването те трябвало да се подложат на тестове за памет. Учените открили, че 163 участници имали проблеми с паметта, а рискът от такива проблеми бил два пъти по-висок при хората, които консумирали най-много калории, предаде БГНЕС.
Връзката била ясна, дори след като учените взели предвид и други фактори, които влияят на загубата на памет, като нивото на образование или преживяването на инсулт, диабет или депресия. Учените разделили участниците на три групи - едната с хора, консумиращи от 600 до 1500 калории дневно, друга с хора, консумиращи от 1500 до 2100 калории, и трета с хора, консумиращи от 2100 до 6000 калории.
При хората от първите две групи не били установени никакви съществени разлики, което означава, че консумирането на по-малко от 2100 калории не създава риск от загуба на памет.
(платено съобщение)