Могат ли "plus size" моделите да са пример за здравословно тегло?

29 март 2016 | 18:06
6006
11
11

Ашли Греъм започна да пише нова история в света на модата, превръщайки се първия plus size модел, възкачил се на корицата на списание Sports Illustrated и неговото специализирано издание за бански.

Оказва, че не всеки читател и ценител на женската хубост е останал впечатлен от този факт.

Бивш модел на бански и едно от любимите лица на същото списание – Шерил Тийгс, изказа неласкавото си мнение относно набиращата скорост тенденция наднорменото тегло да се промотира като красиво и нормално.

Тийгс никак не е доволна от факта, че съвременното общество започва да толерира крайностите в представите за красота - „Не смятам, че е здравословно. Лицето ѝ е красиво. Красиво. Но не смятам, че наднорменото ѝ тегло ще се отрази добре за в бъдеще.“

В своя Туитър профил Шерил Тийгс продължава дискусията със своите последователи: „Нека бъда още по-ясна: негодувам срещу теглото. Анорексията, булимията и затлъстяването са все здравословни проблеми. Иска ми се всички хора да бъдат възможно най-здрави“.

Шерил Тийгс

Смятаме, че в думите на Тийгс има истина. Но науката може да оспори основния момент в изказването на Тийгс, а именно, че наднорменото тегло винаги е опасно и крайно нездравословно.

Едно от последните изследвания по темата, публикувано в International Journal of Obesity, сочи, че индексът на телесната маса не е достатъчно надежден показател за що се отнася до реалната преценка за здравословното състояние на даден организъм. Изследователите от Калифорнийския университет открили, че 34.4 милиона американци, считани за носители на телесна маса с индекс между 25 и 29.9 са всъщност здрави. Същото важи и за още 19.8 милиона души, които се смятат за затлъстели и индексът на телесната им мазнина е над 30.

Най-значимото откритие обаче е, че 30% от хората с „нормален“ индекс на телесната маса били с проблеми в здравословен план. Тези хора често с години живеят без да им е поставена каквато и да е диагноза, докато не стане прекалено късно. Най-елементарен пример за това са хората, които през голяма част от живота си се радват на бърз метаболизъм, хранят се с всевъзможни вредни храни, а накрая, след като прехвърлят 30-те 40-те, се оказват болни от диабет, рак и пр. По същата логика природно едри хора, които цял живот се стараят да избягват храни, богати на вредни въглехидрати и мазнини, запазват жизненост и добро здраве до старини.

Заключението е, че не можем да съдим за здравословното състояние на човек само по външния вид и теглото му. Но можем да съдим по хранителните му навици! Всеки, който злоупотребява с количеството и качеството на храната със сигурност не се радва на добро здраве. И в този смисъл няма как да знаете дали пълничкото и усмихнато момиче, с което се разминахте по-рано днес, не е по-здраво от вас?

Споделете вашето мнение с нас

Коментари

11 Михаела
  04 май 2016 | 10:15 отговор
 

Когато се запознах със съпругът ми тежах 49 кг, на 170 см. Изобщо не пазех диети, ядях всичко, много хляб, месо, плодове и зеленчуци. 2 дена да си наруша режима с по 5 яденета ,и много като количество и свалях килограми. Никога не съм пиела безалкохолно, цигари, алкохол. Когато забременях 36 кг качих. Не се притесних много, защото си знаех тялото, но не предположих, че ще прехвърля 30...Вече 6-та година и спортувам (поне 2 седмично) и ограничавам и не мога. Стигнах до 60 и пак нагоре, един сваля, два кача. Преди два месеца при мен дойде колежка, на 25 години около 100 кг. Гърбът и беше над 1 м. То паласки, то сланина. Със самочувствието, с гаджето, с едни къси роклички, направо онемях. Та била съм и слаба, сега не съм, но не ми харесват дебелите модели, гигантските размери.

 
10 hoshi
  16 април 2016 | 08:03 отговор
 

Слаб или дебел,всеки сам решава,но най-важното е дрехите да са ти по мярка,иначе си мнооого зле.

 
9 До 7
  30 март 2016 | 22:52 отговор
 

Със сигурност Ашли е отвратително дебела свиня!

 
8 Woman.bg-нещастни дебелани!
  30 март 2016 | 13:57 отговор
 

Понеже повечето от вас, Уоманки, сте наднормени, пропагандирате вредни свинщини...да го духате, ако изобщо някой ви го подаде:)))

 
7
  30 март 2016 | 11:13 отговор
 

Със сигурност Ашли е доста по-привлекателна и определено по-красива от тази патерица крива...Жените са глупави същества.Злобни и глупави-да вървят по дяволите.

 
6
  30 март 2016 | 11:10 отговор
 

Имайте предвид,че много зависи от това, къде са трупани мазнините-опасните мазнини се трупат по корема и по талията.Напълняването в долната част на тялото-тип женска фигура е здравословно и то ооооопределено.Пък и това е привлекателното у жената.Но това момиче от снимките В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не е с наднормено тегло!По-пълна е да,но наднормено тегло се има друго в предвид.Поне не една нормално изглеждаща жена.То на слаби жени се вика "дебели",така че не е изненада за съжаление.А на хората,които не го разбират това и не го приемат и ще напишат един тон "лайна" се вика другояче...да ви кажа ли как?.....

 
5 az_
  30 март 2016 | 10:18 отговор
 

"хората, които през голяма част от живота си се радват на бърз метаболизъм, хранят се с всевъзможни вредни храни, а накрая, след като прехвърлят 30-те 40-те, се оказват болни от диабет, рак и пр." Ехааа, до 30 г. е голямата част от живота си :)))) Иначе да, съгласна съм - никоя крайност не е здравословна. И ако се тъпчеш с чипс и дюнери дори да си слаб не може да се очаква прекрасно здраве в дълъг план.

 
4 Дени
  30 март 2016 | 01:21 отговор
 

Много ми хареса извода, че има хора които по лесно качват килограми, но се опитват да се хранят по-здравословно (причислявам и себе си в тази група) и такива, които имат бърз метаболизъм, но ядат всевъзможни боклуци. Напоследък все по-често се сблъсквам с такива хора, а те се опитват да ме убедят как най-нормалното е човек да се храни като тях, и след като ти си различен защото спазваш режим ъе гледат все едно нещо не ти е наред.

 
3
  29 март 2016 | 22:38 отговор
 

Дебелите станаха толкова много, че се опитват да ни ги пробутват като норма. Е, някои от нас все още са запазили здравия си разум и знаем, че килограми в излишък означават здравословни проблеми от различно естество.

 
2
  29 март 2016 | 22:12 отговор
 

Не е невъзможно човек с наднормено тегло да е здрав, както и човек с нормално тегло да е болен. Обаче има неоспорими доказателства, че наднормето тегло е свързано с много заболявания, напр. диабет, метаболитен синдром, сърдечно-съдови забол.и т.н. Шерил е права, хубаво е да се промотират здравословно изглеждащи хора, а не скелети и хипопотами.

 

Добави Коментар

Най-четени