Автор
Ива Петрова

Момиче едва не умря от веганство и сега яде сурово месо

Менюто на 38-годишната Натали Даниелс може да ужаси дори и най-месоядните хора. Пържоли, колбаси, шунка, сланина, карантия – и всичко това далеч не винаги се подлага на термична обработка. Невероятно, но навремето Натали била строга веганка и изкарала като такава дълги години.

В семейство Даниелс предпочитали средиземноморската диета – макарони, зеленчуци, зърнени храни, олио и зехтин. В пубертета момичето започнало да забелязва, че самочувствието ѝ се променя в зависимост от това какво яде. Натали започнала да разучава различните диети, а по-късно станала консултант по храненето. При това, разбира се, променяла и собственото си меню.



Първоначално станала пескетарианка, тоест ядяла морски и млечни продукти и яйца, без да консумира месо. Така изкарала 12 години. Постепенно отказала и рибата, яйцата и млечните продукти. Натали станала веган. Три години по-късно обаче разбрала, че не може да живее така повече.

„Отначало се чувствах прекрасно. После започнах да изпитвам отпадналост, запек, подуване на корема, чувствах се емоционално нестабилна и психически неуравновесена, мислех бавно. Имах проблеми с кожата, цикълът ми спря. Започнах да преяждам, защото никога не се чувствах сита“, споделя Натали.

View post on Instagram
 


Здравето ѝ продължило да се влошава. Натали получила екзема на кожата на главата, обриви, сърбежи, алергия, кървящи венци, постоянни проблеми със зъбите, синдром на неспокойните крака и косопад. Всичко това й се стоварило като гръм от ясно небе.

„Ставите така ме боляха, че не можех да удържа чаша вода в ръцете си“, спомня си Натали. Тя започнала да взима витамини и хранителни добавки, но състоянието ѝ само се влошавало. Изпитвала мускулна слабост, била бледа и с кръгове под очите.

Веганската диета разрушаваше организма ми. Дефицитът на хранителни вещества и прекомерното количество въглехидрати предизвикваха различни болести и имунни реакции като алергии и екземи. Човешкото тяло може да се справи с дефицита, но само за известно време“, пояснява Натали.

Даниелс решила да промени менюто си и започнала да спазва палеолитична кето-диета (PKD), при която трябва да се ядат минимум 70 % продукти от животински произход при съотношение мазнини/белтъчини приблизително 2:1. Сега тя се храни с бифтеци, пастети, бекон и сланина, свински ребра и бульони. Тя яде карантия и дори мозък. При това често си хапва сурово месо, а дори и да си изпече пържолите, ги оставя полусурови отвътре.

Тази диета ме излекува на сто процента. Месо – това е храната, която трябва да ядат хората. Изглеждам значително по-добре, отколкото по времето, когато се хранех само с растителни продукти. И се чувствам прекрасно“, споделя Натали.

Сега тя не спазва строг график и се храни всеки път, когато изпитва глад. „Много рядко хапвам нещо между храненията. Ако изобщо замезя нещо, то са 2-3 парченца пушен салам, шунка или сланина“, казва Натали.

Освен това Даниел ни съветва да не си правим самостоятелно експерименти с различни диети, а да се обърнем към професионалист.

Здравословните ми проблеми изчезнаха, само след като промених менюто си. Емоционалните навици в храненето се стопиха от само себе си, сега ям само тогава, когато съм наистина гладна и точно толкова, от колкото имам нужда. За мен това е свобода“, смята Натали.

Идеята на кето-диетата е да се предизвика състояние на кетоза, което настъпва при въглехидратно гладуване на клетките. Преди, за да получи енергия, организмът я е добивал от глюкозата, постъпила в него с въглехидратите. Сега му се налага да търси нов източник на енергия и той започва да изгаря мазнините, които поема през деня. При кето-диетата е важно правилно да се навлезе в нея и правилно да се излезе. Много е трудно след години ядене на кифли, сладкиши и високовъглехидратни продукти изведнъж да минеш на кето-диета и да започнеш да се храниш предимно с мазнини. Ако преживявате сривове по време на кето-диетата, бъдете сигурни, че отново ще напълнеете. Не е препоръчително да пробвате този хранителен режим при сърдечно-съдови заболявания или проблеми със стомашно-чревния тракт. Преди да започнете кето-диета, непременно се консултирайте с лекар.

Четете още: Момиче спазва диетата на Меган Маркъл в продължение на 10 дни, ето какво се случи