По време на извънредното положение качих 4 кг (!?), което за моя ръст си е видима разлика. Когато обстановката се поуспокои не ми се връщаше във фитнес залата, а определено имах нужда от раздвижване и тренировки. Затова реших да си направя мини фитнес маршрут, който спазвам и до днес три пъти седмично. През лятото е изключително зареждащо и просто нямам обяснение защо не съм го правила досега.

Близо до вкъщи е паркът на “Хиподрума”, който е мъничък, но напълно достатъчен за една ползовтворна тренировка. Оказа се, че за тренировка на открито не са ти нужни много неща, стигат само пространство за тичане, една пейка и евентуално фитнес уреди.



От вкъщи до парка е около километър, което е чудесно за сутрешна разгрявка. Гледам да разнообразявам тренировките си, но като цяло правя по четири серии, които включват тичане, упражнения със собствено тегло и упражнения на някой от фитнес уредите.



Ето и една примерна програма:

5 минути тичане
10 клека
5 набирания на фитнес стената

5 минути тичане
10 лицеви опори с ръце върху пейка
10 напада

5 минути тичане
10 минути каране на фитнес колело
10 напада

5 минути тичане
5 “кофички” на някой от фитнес уредите в парка
10 странични подскока



Подобна тренировка ми отнема между 40 и 50 минути, стремя се да правя упражнения сутрин, защото след това се чувствам супер заредена за деня. Единственото неудобство е ставането, но през лятото е толкова хубаво рано в парка, че моментално забравям колко ми е било трудно да стана от леглото. След подобен тип упражнения съм изцедена и задължително взимам със себе си витаминова вода и барче. Напоследък любими са ми водите на OSHEE, които имат разнообразни вкусове и полезни вещества. Днес си избрах овкусената цветна вода с Лавандула, която е от бюти серията на марката и е обогатена със селен, цинк и витамин А. Селенът спомога за поддържането на здрава коса и нокти, цинкът поддържа кожата здрава, а витамин А спомага за правилното функциониране на имунната система.



След тренировка съм много гладна, затова отделям още 5 минути да се насладя на природата в парка и да хапна едно мюсли барче, което също е обогатено с витамини – А, D, C, B12, B6, B1, B2, а тази сутрин се спрях на вкус със стафиди, ядки и сливи. Витамин D има множество ползи за тялото, като една от тях е, че регулира нивата на калций в организма и по този начин поддържа здравето на костите и зъбите. Витамин С пък не случайно е един то най-популярните витамини, той подпомага имунната система, спомага за оптималното функциониране на метаболизма и премахва чувството на умора и отпадналост. Витамините от група "В" пък вземат участие в различни метаболитни процеси и превръщането на храната в енергия. Именно поради тази причина те са от изключителна важност за хора, които са физически активни през деня.

Мюсли барчето на OSHEE обикновено ме държи сита дълго време, така че ако не ми остане време за закуска, издържам и до обяд.



Рано сутрин въздухът дори в града е чудесен, така че усилието да станеш малко по-рано се отплаща, през деня се чувствам много по-енергична, успявам да свърша повече задачи, а вече и почти успях да сваля 4-те килограма. Усилията си заслужават определено.

(в материала има продуктово позициониране)