Автор
Ева Григорова

На 75: Арнолд Шварценегер тренира всеки ден! Вижте какъв е режимът му!

Преди цели шест десетилетия Арнолд Шварценегер започна да се занимава с бодибилдинг и до днес той все още тренира всеки ден.

Легендарният актьор и бивш политик, който днес навърши 75 години, тренира по 1,5 часа на ден: кара колело от 45 до 60 минути и вдига тежести за 30 минути.

Тренировките са също толкова важна част от ежедневието му, колкото храненето и съня, разкрива самият той.

„Сега тренирам, за да мога да се поддържам колкото е възможно повече, докато остарявам“, каза той пред Insider.

Поддържането на мускулите е много по-лесно, отколкото изграждането им в началото, споделя личният треньор Люк Уортингтън, отново пред Insider. Мускулната маса обаче постепенно започва да намалява след 40-те.

„Реално тренирам по половин час на ден, за да се поддръжам“, казва Шварценегер. "Но важното е, че винаги съм го правил редовно." - допълва той.


Шварценегер започва да вдига тежести като тийнейджър в родната си Австрия. През 1970 г. на 23-годишна възраст става най-младият победител в Мистър Олимпия, при това още в първото си състезание. Легендарният Арнолд печели надпреварата още шест пъти - между 1970 и 1980 г.

Въпреки че актьорът все още е много активен, според стандартите на повечето хора, сегашният му режим няма нищо общо с този, който е следвал на младини. Докато участвал в Мистър Олимпия той вдигал тежести по цели пет часа на ден!

С течение на годините това време постепенно започнало данамалява и Шварценегер адаптирал тренировките си в зависимост от целта или от дадената роля, които му предстояла да изиграе.


За ролята си в комедията от 1976 г. "Остани гладен" например, Шварценегер бил помолен от режисьора да свали цели 14 кг.

„Страхотно нещо при бодибилдинга и тренировките с тежести е, че наистина можете да ги приспособите така, че да изваяте тялото си, независимо от това каква точно е целта ви“, каза той.

Когато е избран за ролята си във филма от 1982 г. "Конан Варварина", Шварценегер току-що е спечелил Мистър Олимпия, но режисьорът Джон Милиус иска той да изглежда "малко по-заоблен, малко по-малко нацепен", каза актьорът. Проблемът бил, че физиката му тогава приличала твърде много на тази на състезателен културист, а не на обикновен човек.


Шварценегер оприличава фитнеса на игра на шах, тъй като има толкова много различни ходове, които можете да направите.

Независимо дали искате да стегнете тялото си имате цели за издръжливост или здраве, тези задачи могат да бъдат постигнати с правилните тренировки и хранене, каза той.

„Има милиони движения, които можете да направите, милиони упражнения, милиони тренировъчни принципи, точно както е и с хранителните добавки и с храненето“, каза Шварценегер.