Спортът е здраве, независимо от възрастта. На 40 вероятно ще започнете да усещате все по-често болки в ставите, а мислите за остеопороза ще започнат да ви навестяват все по-често. Затова грижете се за здравето си повече, отколкото, когато сте били на 20.

Истината е, че тялото ви ще остарее независимо от това, какво правите, но с подходящата тренировка може да контролирате този процес. Ако искате да се чувствате добре в кожата си и хората да казват за вас: “Уау, наистина ли е на 40?“, то тогава обърнете внимание на тези съвети:



Изгаряне на мазнините

На 40 не е нещо необичайно да имате повечко мазнини. Една от най-полезните тренировки, ако сте достигнали тази възраст и искате да се разделите с натрупаните мазнини, включва определени упражнения в ежедневието ви като клекове, лицеви опори, скокове и упражнения с пудовки.

Ще усетите леко натоварване от клековете



Упражнения за сила

Тренировката за сила е от решаващо значение. Ако сте над 40 години, можете да работите върху здравината на краката, като използвате гирички за допълнителна сила на ръцете. Упражненията за гръб също са препоръчителни.

Подвижност

Има не една и две дейности, които ще ви помогнат да поддържате подвижността си и да укрепите мускулите си. Има разнообразни упражнения, които обикновено се изпълняват в групи от по няколко човека, но може да ги правите и индивидуално, като сред тях са упражненията за стегнати бедра.



Баланс

Можете да започнете тренировки, които се фокусират върху баланса. Опитайте се да издържите поне две минути, стоящи на един крак. След това, ако наистина искате да подобрите това си умение, запишете се на Tai Chi (Тай Чи). За този клас упражнения се говори основно като за бойно изкуство, но то включва ритмични, бавни, медитативни движения, отвеждащи към вътрешна релаксация и спокойствие.



Здраве

Поддържайте тонуса си, като спортувате и тичате на открито. Гордейте се с активността си. Според проучване от Харвардския университет - плуването, тренировките за сила, тай чи, ходенето и упражненията с кегел, са едни от най-полезните тренировки, които трябва да правите, ако вече попадата в графата "40".



Стареенето е неизбежен процес. Ако искате да се чувствате добре, положете усилия и си създайте (може и с помощта на треньор) индивидуален режим. Можете да изгаряте мазнините, да работите върху силата, подвижността и баланса си, или просто да правите упражнения, които ще ви държат в тонус и ще се чувствате здрави.