Автор
Woman.bg

Най-привлекателна е не слабата жена, а влюбената жена

Целият офис е на диета. От няколко седмици в инак лежерната и приятна колегиална атмосфера витае енигмата на рационалното хранене. С неподозиран апломб колежките се хвалят с постиженията си: една отслабнала със 800 г за три дни, друга - с цели две кила за пет дни. Трета, отваряйки кутия с неовкусена зелена салата, добавя, че при предишната диета свалила нам-колко си килограма, но не успяла да ги задържи. С блеснал поглед, досущ като сектанти съзаклятници, те се надпреварват да препоръчат любимата си диета. Първата ми колежка слабее по Узунов, втората - по Аткинс, третата - твърди, че няма нищо по-ефикасно от препоръките на Ваня Червенкова, но четвъртата ги оборва с Дюкан, нищо че напоследък бил отричан. Петата слабее пък по Зоната...В съзаклятническото споделяне нe участва единствено онази, при която йо-йо ефектът отказа да се подчини на стоическото себеизмъчване и от ъгъла се чува безразличното похрупване на солети.


Признавам, темата за диетите ми е толкова чужда, колкото и казарменото споделяне на набори, колчем обърнат трета ракия и изпаднат в блажени спомени. Упорито отказвам да се присъединя към темата. Навярно половината свят е впримчен доброволно в отчаяно отслабване, в неистова битка с грамове и килограми, във фикс идеята да се сдобие с перфектно тяло, при условие, че майката-природа му е дала една комплекция и специфичен метаболизъм. Втриса ме, когато попадна в женска компания и тема първа от клюкарското обсъждане е... диетата.


Мили момичета, повярвайте, сподележите за личните килограмни постижения са си ваша персонална радост. Никой не се вълнува от мерките и теглилките ви, колко калории сте стопили, как сте си приготвили мюслито и докога ще пиете зелен чай сутрин-обед-вечер. Ако диетите бяха толкова успешни, пълните хора щяха да се броят на пръсти, а горките диетолози щяха да изпаднат зад медийния борд като низвергнат партиен активист с шест незнайно как придобити апартамента.


Не знам как да ви убедя, че кахърите за няколкото килограма в повече са напразно изхабено житейско време. Че вместо да се подлагате на доброволна инквизиция, просто трябва да пренаредите себе си. Както и онези неща, които ви пречат да се обичате достатъчно. Битката с комплексите започва точно с това - с приемането на видимите и невидими недостатъци. Престанете да се състезавате с останалия свят. Нито ще заприличате на топмодел, нито ще имате излъчването на световна звезда. Опра Уинфри престана да се самоизмъчва с диети и се върна към истинското си аз. Моника Белучи е символ на съблазън и сексапил и никой от нейните фенове не би й позволил да стопи и грам от щедрите си форми.


Харесвайте се такива, каквито сте. Изгаряйте калории със секс, вместо с фитнес, хапвайте с наслада и обичайте изкушенията си. Защото сексапилът е аура, излъчване, светоусещане. Най-привлекателна е не слабата жена, а влюбената. Най-секси е не походката на изтощена от диети дама, а на обичаната. Започвайте деня си с усмивка, благодарност и добронамереност. Светът със сигурност щеше да е по-хубав, ако в него имаше повече не слаби, а... щастливи жени.

Дана Големанова