Не можете да отслабнете? Метаболизмът ви не е виновен - част 6

Ако още не сте напълно убедени в това, че метаболизмът не е виновен за допълнителните килограми, готови сме да забием и последния аргумент в подкрепа на това твърдение.

Обмяната на веществата има отношение към напълняването, но то не е чак толкова решаващо, колкото повечето хора си представят.

Ето и следващият мит по темата:

Мит: Менопаузата води до спад в метаболитното ниво

Мислехме си, че знаем отговора на този въпрос и преди 20 години, но изследователят, който стигна до това заключение, впоследствие беше даден под съд за подправяне на данните относно метаболизма и прекара известно време в затвора.

Това, което наистина знаем, е, че последната фаза от менструалния цикъл у младите жени повишава метаболитното ниво с около 5%, като ги прави супер гладни, често с ненаситен апетит за висококалорични угощения.

Така че е доста вероятно хормоналните промени, съпровождащи менопаузата, да обръщат това месечно повишаване.

Но това обяснява само един относително малък спад по отношение на калориите, от които се нуждае тялото, за да функционира – всъщност равняващ се на една обикновена бисквита на ден.

Факт: Остаряването води до спад в метаболизма

За съжаление това е вярно и не можем да направим много по този въпрос.

Метаболитното ниво на обикновения човек ще се забавя с 1-2 % на десетилетие от живота му по незнайни причини, но вероятно заради комбинация от свиващи се органи и мозък плюс загуба на мускули.

На всичко отгоре повечето хора са по-малко активни като остареят, което значи, че на 60 години наистина ще трябва да приемаме с 500-600 калории по-малко на ден, отколкото когато сме били на 20 – само за да запазим същото тегло.

Телата ни обаче повече от всякога се нуждаят от витамини и минерали, затова въпросът не е само да приемаме по-малко калории, а да се откажем от вредната храна (така наречената „джънк“ храна).