Не сте предполагали за това: фитнес тенденциите на 2021-а

Почти всяка година след коледните празници си обещаваме, че ще тренираме повече и че през следващата година най-после ще свалим килцата, които така и не мърдат надолу. 2020-а обаче и в това отношение се оказа по-шантава от всяка друга година. Стоим повече време у дома, хапваме повече, а на всичкото отгоре фитнесите за затворени.

Затова решихме да разгледаме какви ще бъдат фитнес тенденциите през идната година, този път ни се иска да бъдем подготвени отрано и наистина да изпълним новогодишните си обещания.

Домашен фитнес

Домашните фитнеси вече не са само за богатите и известните. Множество компании, които произвеждат уреди за тренировки у дома отбелязаха рязък скок в продажбите си и се очаква той да остане тенденция и през идната година. Тук вариантите варират спрямо пространството и финансите, с които разполагате. Можете просто да следвате инструкциите на любимия си онлайн треньор, да скачате на въже или пък да отделите пространство в дневната си, за да инсталирате любимия си фитнес уред. Недостатъкът на този вид тренировки е, че понякога трудно човек намира мотивация за тях, но пък спестяват време за път до фитнеса и можете да тренирате в удобен за вас часови диапазон.

Холистично здраве

Животът в условия на пандемия постави на дневен ред изключително силно темата за здравето. Появиха се множество холистични програми, които се опитват да разгледат тялото ни като сложна взаимосвързана система, която има нужда от цялостна грижа. Специалистите предричат, че това ще остане тенденция и през идната година и все повече хора по света ще се опитат да засилят имунитета си именно по такъв начин.



Връзката ум-тяло

Цялостното ни здравно състояние безспорно е свързано и с менталното такова. Йога и пилатес бяха популярни и преди пандемията, но в момента специалистите забелязват, че все повече хора имат желания да комбинират физическите тренировки с ментална релаксация. Очаква се през 2021-а година все повече хора да започнат да практикуват медитация, прогресивна мускулна релаксация и биофийдбек.

Виртуални тренировки

Вече се появиха множество варианти за онлайн тренировки. Чрез екрана на колелото ви за спининг или просто като гледате фитнес видео на телефона или лаптопа си. Специалистите предричат, че дори когато фитнес залите отворят, този тип тренировки ще останат изключително популярни.

Треньор от дистанция

Един от най-добрите начини да се мотивирате да тренирате у дома е да си наемете личен треньор, с който да се срещате онлайн. Той може да следи напредъка ви и да сменя програмата ви спрямо резултатите, които постигате, освен това ще ви бъде по-трудно да отмените тренировката си, ако сте ангажирали някого.



Тренировки на открито

Затварянето на фитнесите и залите за тренировки доведе до бум на организираните групи, които тренират на открито. Този вариант се оказа чудесен за хора, които искат да тренират на чист въздух и да разнообразят физическата си активност. Очаква се през идната година този тренд също да продължи.

Фитнес джаджи

Проучванията показват, че през 2021-а фитнес джаджите да продължат да са истински хит. Тук не говорим само за смарт часовниците, но и за уреди които следят пулса и GPS тракери, които проследяват маршрута, който сте изминали. Освен това вероятно на пазара ще се появят нови предложения от сферите на изкуствения интелект и виртуалната реалност.

HIIT

HIIT тренировките или интервално кардио бяха изключително популярни през 2020-а година, а тази тенденция ще продължи и през 2021-а. Този тип интервално трениране гори калории бързо за по-малко време от обичайните упражнения. Освен това HIIT могат да се правят без проблем у дома.

Целодневно трениране

Този тип трениране разделя фитнес програмата ви на няколко малки тренировки - например йога щом станете, разходка или тичане в обедната почивка и HIIT упражнения вечер. Тази програма прави възможни тренировките за хора, които са изключително заете или пък работят от вкъщи.



Фитнес в офиса

Западните медии споделят, че през идната година голяма част от компаниите ще се опитат да върнат своите служители в офиса, а фитнесите на място вероятно ще се превърнат в една от мотивациите това да се случи. Лично ние се съмняваме, че някоя от фирмите в България ще предложи подобен тип придобивка, но тенденциите в света вървят към все по-стабилни тренировки в офиса.

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.