Автор
Woman.bg

Нов хладилник? Кухнята ще ви помогне да свалите килограми

Надзърнете в шкафа или хладилника. Какво виждате? Може би чипс? Кракери? Еклери? Какво е това в края на фризера? Замразена пица? Сладолед?

Ето в какво се състои проблемът, когато държите всички тези нездравословни храни в кухнята − ще ги изядете.

И така, какво да направите с всички тях? Вземате кошче за боклук, защото той трябва да изчезне. Биологията винаги триумфира над волята, затова трябва да направите така, че да не си подливате сами вода. Добре е да се ръководите от принципа 80/20. 80% от храната в хладилника е здравословна храна, а 20 % са потенциална заплаха, която можете да консумирате рядко.

Ако искате и вашата кухня да придобие подобен вид, ето няколко съвета затова какво да изхвърлите и какво да запазите.

Подобен „почистване” на хладилника не само, че ви отървава от вредните за вас храни, но е и чудесен начин да се подготвите психически за отслабване.

Птиче месо, риба и месо

Изхвърлете:

Бекона, свинското филе, телешкото с повече сланина, пърженото пиле и пържената риба – включително и рибните пръчици.

Запазете:

Пилешки гърди без кожа и всякакъв вид морски дарове. Пилешкото и рибата са най-крехките и здравословни сред животинските протеини.


В случай, че не можете да си представите вечерята без обичайната пържола, изберете крехко месо като телешко. Най-крехките меса са червени без никаква сланина.

Млечни продукти

Изхвърлете:

Маслото и маргарина, пълномаслено мляко и мазно сирене.

Запасете:

Зехтин - използвайте него вместо масло и маргарин. За разлика от маслото, маргарините не съдържат мазнини и холестерол, но съдържат синтетични и транс мазнини, които телата ни не могат да усвоят добре, което ги прави лош избор при диета.

Заменете пълномасленото кисело и прясно мляко и сирене с обезмаслено, нискомаслено соево мляко, нискомаслена фета, извара или частично обезмаслена моцарела.

Ето и една добра новина за яйцата - насладете се на цялото яйце, не се ограничавайте до белтъка, за да спестите калории. Не се вманиачавайте в жълтъците, защото в дългосрочен план няма голяма разлика дали ги консумирате или не. Това, което има значение е как приготвяте яйцата. Дали слагате малко мазнина или голямо количество маргарин или масло и с какво ги сервирате. Истинската опасност са мазнината, наденичките и бекона, които обикновено ги съпътстват.

Плодове и зеленчуци



Изхвърлете:

Всички пържени зеленчуци и такива под формата на плънки в хлебни изделия, увити в сирене или полети с висококалорични сосове. Лесно е да си кажем, че картофите със сирене, краставиците с млечен сос и пърженото цвекло са полезни за нас, защото са зеленчуци, но пърженото, сиренето и сосът добавят излишни калории. След като ги приготвите плодовете и зеленчуците трябва да изглеждат така, както когато са били откъснати.

Запасете:

Всякакви пресни или замразени плодове и зеленчуци. .

Зърнени храни, хляб, паста, ориз

Изхвърлете:

Белият ориз, хлябове и пастата от бяло брашно и зърнени храни със захар.

Запасете:

Кафявият ориз, 100% пълнозърнести хлябове и паста, зърнените храни с овес, бисквитите от преработени зърнени култури и овесени ядки.

Добре е закуската да включва 100% зърнени култури. Те са един от най-добрите ви съюзници в свалянето на килограми, понеже фибрите в тях намаляват апетита. Трябва обаче, да внимавате с размера на порциите. Най-голямата грешка, която хората допускат, е да изсипят в купата количество, което е 3-4 пъти по-голямо от указаното на етикета. Най-добрата идея е да изядете количеството указано за една порция с малко пресни къпини или друг плод. Това разнообразява вкуса и ви засища.

Снаксове

Изхвърлете:

чипсовете, кракерите, бисквитите, баниците, кексовете, пакетираните пуканки и сладоледа.

Запасете :

Черният шоколад, с поне 70% какао, орехите и бадемите, сушените плодове, като червените боровинки и кайсиите. Леката закуска между храненетата ви е приятел, защото не се чувствате много гладни и не преяждате. Все пак не е добра идея да имате на разположение неограничено количество от тях, тъй като това разнообразие може да ви изкуши да се подадете на желанията си и да преядете с висококалорични храни.

Основното за успешно похапване е да ядете същите закуски всеки ден, за да си определите точно количество и брой на калориите и да не прекалявате..

Питиета



Изхвърлете:

Содата, плодовити напитки и диетичните напитки. Диетичните напитки подвеждат. Мислите, че ще ви помогнат да отслабнете, но всъщност „саботират” усилията ви. Това е така, тъй като след като хората спестят малко калории чрез изкуствени подсладители, които заместват захарта, те често прекаляват. Спестявате някоя и друга калория с диетичната сода и след това похапвате допълнително ребро от барбекюто.

Другият проблем е, че всичко направено с изкуствени подсладители кара мозъка да си мисли, че постъпва е истинска захар и че си е набавил достатъчно количество. Това го кара да изпраща сигнали до останалата част от тялото да преобразува всички калории в мазнини.

Запасете:

Натурално подсладената вода, газираната вода, която може да овкусите с лимон, а защо не и кафето или чайя. Сами по себе си кафето и чаят не съдържат почти никакви калории и са чудесен източник на антиоксиданти. Проблемът е сметаната, подсладителите и други добавки като сиропи, които увеличават броя на калориите. Използвайте нискомаслено или обезмаслено мляко и истинска трапезна захар, ако искате да подсладите кафето. Една супена лъжица захар съдържа само около 16 калории - няма да навреди на диетата ви, ако я добавите.

Готови храни

Изхвърлете:

Почти всички комерсиални вечери, пици, десерти и закуски.

Запасете:

Търсете замразени храни, които съдържат не повече от 4 грама захар и наситени мазнини на порция, както и не повече от 400 милиграма натрий и никакви транс мазнини. Можете да приготвите и собствени.