Може и да не ви хареса новината, която сега ще съобщим, но трябва да признаем, че не сме изненадани от нея.

Оказва се, че слабите дами могат да поддържат добрата си фигура с умерена физическа активност, но по-пълничките имат нужда от цялостен режим – намаляване приема на калории, както и интензивни тренировки.

Това става ясно след финала на мащабно проучване, реализирано в Университета в Харвард. В него участвали 34 079 жени, които били наблюдавани в продължение на 13 години.

Те били на средна възраст и повечето от тях не спазвали рестриктивни диети по време на изследването.

В процеса на експеримента специалистите забелязали, че жените, които в началото били с нормално тегло, били склонни да се движат повече. Това забавяло трупането на излишни килограми впоследствие.

Повечето от тях поддържали ежедневна физическа дейност, равняваща се на 1-часова тренировка с умерено натоварване.

По-пълните дами обаче напълнявали доста по-бързо с течение на времето и не успявали да контролират добре този процес.

Учените установили, че дори ако те се движели със същото ежедневно темпо като по-слабите, това не им помагало в борбата с килограмите.

Била необходима по-строга диета, за да се забележат резултати.

Експертите смятат, че откритията им много ще помогнат в борбата с излишните килограми, тъй като досега се препоръчваше 30-минутна тренировка всеки ден за поддържане на добро здраве, но това време трябва да се увеличи до поне час.

Само така физическите занимания ще имат ефект както върху работата на тялото и сърцето, така и върху поддържането на теглото в норма.