Няма как да не отразим един от хитовете в последно време сред диетите. След като се запознахме с всякакви интересни начини на хранене, идва ред и на пегантството. Той е любопитна смес от два съвсем различни режима - палео диетата и веганството. За първи път се заговаря за пеганството през 2014 г., а нейн създател е д-р Марк Хайман. Tой нарича режима "пеганство" или "палеовеганство" и е негов страстен привърженик. Освен това, непрестанно го препоръчва на своите пациенти. Ето защо:

Както самият д-р Хайман отбелязва, тази диета изисква интелигентен подход към начина на хранене и консумацията единствено на истинска непреработена храна с нисък гликемичен индекс. Според него тя е идеалният начин да бъдете сити, здрави и във форма.

Пеганите се фокусират над продукти, които са богат източник на протеини и полезни мазнини. Такива са ядките, семената от чия, тиква и сусам, авокадото, кокосът и зехтинът.

Те избягват олиото и царевицата, наблягат на храните, които имат добро съдържание на омега-3 мазнини. Разбира се, пегантството изисква да се ядат главно зеленчуци и по-малко месо и животински продукти. Самият д-р Хайман споделя, че хапва салати 2-3 пъти дневно и 75% от хранителния му режим са зеленчуците.

Създателят на пеганството съветва да се фокусираме над консумацията на ядки и семена, тъй като те са богати на протеини и могат да ни предпазят от болести като диабет и сърдечни заболявания.

Избягват се и млечните продукти: "Животинското мляко е предназначено за животните, а не за хората", казва самият Марк Хайман.

Не се консумира глутен и се набляга на пълнозърнестите храни. Хубаво е в менюто да се включват бобови култури и най-вече леща.

Разбира се, захарта не е желателна, трябва да се консумира по-рядко.

Четете още: Как тя отслабна повече от 60 килограма за година