О, не, пак ми се яде сладко

20 април 2013 | 13:55
7374
0
0

Похапвате ли често сладолед, шоколад и бонбони? Получавате ли пристъпи на глад за сладко по няколко пъти на ден? Ако искате да се преборите с този хранителен "недостатък", който може да се отрази на фигурата и здравето ви, можете да похапвате по-често от тези храни, които могат да потиснат желанието за сладко, което ви обхваща.

Шафран

Проучвания сочат, че екстракт от подправката шафран, Crocus sativus, премахва желанието да похапвате сладко. Тя регулира активността на мозъка, която отговаря за връзката между храната и реакията на тялото ни. Ако се вземат предвид похапванията между основните хранения, които да определят доколко сте податливи на сладкото, подправката може да ги редуцира с до 55%.

Лека закуска

Желанието за сладко може да се появи заради ниска кръвна захар. Така тялото ни се опитва да ни каже, че има нужда от енергия за клетките. Ако изберете някоя здравословна лека закуска, ще заредите тялото с повече енергия, отколкото ако хапнете нещо сладко. Това е така, тъй като консумацията на захар само ще завърти порочния кръг на ниска кръвна захар и желание за още сладко. Бързата енергия ще ви зареди, но само за 2 часа, след което ще искате още захар.

Протеин

Протеиновата храна се усвоява от тялото бавно, като отделя доза енергия на етапи и стабилизира нивото на кръвната захар. Протеини могат да се открият не само в месото и млякото, но също в бобовите храни, ядките, авокадото.

Хром

Хромът често се пренебрегва в диетата, но той може да има много здравословни ползи. Минералът поддържа здрави артерии, грижи се за сърцето и кръвта, редуцира желанието за похапване на сладко. Хромът поддържа нивото на кръвната захар и така се грижи за теглото и редуцира резките промени в настроението. Освен това той има роля в производството на енергия. За да се заредите с полезния елемент, похапвате зелена салата, пълнозърнести храни, лук, домати и фасул.

Вода

Обикновено тялото ни показва само, когато нещо с него не е наред. Тъй като съвременните хора консумират много храна, понякога можем да сбъркаме жаждата с глад. За да не консумирате излишни калории, уверете се, че нямате нужда от вода, не от храна, като изпиете чаша вода и изчакате половин час. Ако след това все още изпитвате глад, хапнете, но според изследвания, голяма част от желанията за сладко изчезват.

Фибри

Фибрите засищат, тъй като поемат и задържат вода, освен това извеждат отровите от организма. Те стабилизират нивото на кръвната захар и пречат на резките спадове и покачвания, за да не усещате рязко желание за сладко.

Плодове

Ако все пак не можете да не хапнете нещо сладко, поне заменете захарозата с фруктоза. Хапнете някакъв плод, който освен захар, съдържа полезни елементи, фибри и вода. Фруктовата захар се абсорбира по-бавно и засища за повече време.

Източник: Аптека Оптима

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени