Автор
Woman.bg

Осем упражнения от фитнес-гуруто Джейн Фонда

Американската звезда Джейн Фонда остави следа в историята не само с постиженията си като актриса и модел.

Най-голямата й заслуга е изобретената от нея аеробика, създадените от нея упражнения, наблягащи върху гъвкавостта и оформянето на стойката. Ние избрахме за вас осем от упражненията на Фонда, които ще ви помогнат да стегнете фигурата си за идващите пролет и лято.

Фитнес-революцията на Фонда

Хубавицата Джейн Фонда неведнъж е споделяла със света тайните на своя прекрасен външен вид. И често е подчертавала, че най-важното за жените е: а) никога да не спазват твърде сурови диети и б) да спортуват постоянно.

Самата актриса е посветила дълги години на танците, а след 40-ата си годишнина е осъществила същинска революция в САЩ, превръщайки се в “Лейди аеробика”.

Джейн Фонда открива първия си салон за аеробика в Бевърли Хилс през 1979 г. По-късно актрисата основава още четири клуба в други градове на САЩ, като в някои от клубовете лично изпълнява ролята на инструктор!

През 1981 г. тя издава илюстрованата книга “Разработките на Джейн Фонда”, която през 1986 г. бива разпродадена в тираж от 2 млн. екземпляра. Най-големият бизнес-успех на Фонда обаче са известните й видеокасети с упражнения за усъвършенстване на тялото, които все още се помнят по цял свят.


Актрисата е посветила дълги години на спорта и е осъществила същинска революция в САЩ, превръщайки се в “Лейди аеробика”.

Упражнение №1

Изходно положение – легнете на лявата си страна и се подпрете на лакътя на дясната ръка. Десният крак е сгънат в коляното и стои пред изправения ляв крак.

По време на изпълнение на упражнението дясната ръка трябва да лежи върху дясното коляно. Бавно вдигайте левия крак, колкото може по-високо и без да го сгъвате. Контролирайте дишането си и дръжте гърба изправен. Направете 20 повторения и после сменете краката.

Упражнение №2

Изходно положение – застанете изправени, стъпалата да са на широчината на раменете. Протегнете нагоре лява ръка, без да вдигате дясната.

Протегнете се надясно с лявата ръка, накланяйки се настрани, като при това протягате дясната ръка към лявото бедро. Направете пет повторения, после сменете ръцете. После се наведете напред (торсът трябва да е успореден на пода) и повторете движенията с ръцете – протягайте се с лява ръка надясно над главата, а дясната ръка протягайте към лявото стъпало. Направете пет повторения и сменете ръцете. Изправете се и протегнете ръце напред. Повторете целия комплекс 10 пъти.

Упражнение №3


Изходно положение – застанете на колене и се подпрете на изправени ръце. Дръжте гърба изправен и гледайте напред.

Бавно вдигайте настрани сгънатия в коляното ляв крак. В най-високата точка бедрото ви трябва да е успоредно на пода. Постарайте се теглото ви да е равномерно разпределено между двете ръце и десния крак и дръжте гърба изправен. Сменете краката. Направете 20 повторения.

Упражнение №4


Изходно положение – направете напад напред с ляв крак, така че бедрото да застане успоредно на пода. Сгънете ръцете в лактите и сложете дланите на раменете.

Внимавайте със стойката – дръжте гърба изправен! Започнете да правите завъртания с торса наляво и надясно, докъдето можете.

След десет завъртания преминете към навеждания. Продължете да държите гърба изправен и се навеждайте наляво и надясно, докъдето можете. Направете 10 повторения. После сменете краката.

Упражнение №5

Изходно положение – легнете на пода с изпънати по тялото ръце.

Повдигнете торса и таза така, че тялото ви да стои в права линия от раменете до коленете. Контролирайте дишането си и повторете упражнението 20 пъти. На последните 10 повторения се опитайте да ускорите темпото колкото можете.

Упражнение №6


Изходно положение – застанете прави и протегнете ръце настрани, без да ги напрягате. Сгънете ги само в китките.

Сгъвайте последователно краката в коляното, все едно пристъпвате от крак на крак. В същото време завъртайте китките – първо 20 пъти напред, после 20 пъти назад. За да усложните упражнението, стягайте и отпускайте лопатките – идеален комплекс за секси-гръб!

Упражнение №7

Изходно положение – застанете на колене и се подпрете на изправени ръце. Дръжте гърба изправен и гледайте напред.

Свийте лявото коляно към гърдите, опитвайки се да го повдигнете колкото може по-високо. После изпънете крака изправен нагоре и назад, така че да застане в права линия с гърба ви. Повторете със същия крак, после сменете краката. Направете 20 повторения.

Упражнение №8

Изходно положение – седнете на пода и се облегнете назад на лакти. Дръжте краката изправени.

Правете “ножица” – кръстосвайте краката първо ляв върху десен, а после обратното. В същото време бавно вдигайте краката, докато не застанат под прав ъгъл спрямо торса. Върнете се в изходно положение. Направете 15 повторения.

Джейн Фонда на тазгодишните награди "Златен глобус"