Автор
Woman.bg

От 60 до 70% от хората са генетично предразположени към пълнеене

Пълни и бузести или слаби, дори хилави: особеностите на фигурата се определят основно от гените. Генетичната програма определя на кои места и в какво количество ще се натрупват излишните мастни наслоявания в организма.

Според Роналд Кан, ръководител на изследване от Харвардското медицинско училище (Harvard Medical School), генетичната програма на организма определя до голяма степен фигурата и е отговорна за теглото.

Програмирани към пълнеене

На тази закономерност са се натъкнали учените, когато са започнали да изследват мастна тъкан за наличие на склонност към пълнеене. Те са определили 12 гена, които влияят върху различните места в организма, където се натрупват мазнини.

Матиас Блум и Стефания Гесте от Лайпцигския университет пък са провели изследване за наличието на такива гени както при хора с нормално, така и с наднормено тегло. В хода на изследването те са наблюдавали и подкожните и вътрешните мазнини. Според изследователите излишното тегло и разпределението на мазнините в организма сигнализират за риска с времето да се развие диабет или някакво заболяване на сърдечно-съдовата система.

Новите отправни точки за терапия

“Резултатите от нашето изследване помагат да се разбере как се появява излишното тегло”, твърди Матиас Блум. С новите знания в тази област науката получава нови отправни точки в терапията на наднорменото тегло. Изследователят подчертава, че от 60 до 70% от населението имат генетически профил, който подпомага пълнеенето.

Четете още: Кои упражнения изгарят мазнини?

Ще мине още време, докато лекарите успеят да “надхитрят” тези гени. Дотогава единствената възможност за коригиране извън медикаментите остава комбинирането на целесъобразното хранене с двигателно натоварване, пише zdrave.bg