Автор
Кипра Хубенова

От понеделник или неделя? Три правила за започване на диета

За започването на диета трябва да изберете момент на оптимизъм и щастие, казвал великият Карл Лагерфелд, който явно много добре е познавал капризите на човешкото тяло. Кайзерът на модата има опит в свалянето на килограми. Самият той се шегувал, че се е разделил с цели 40, за да си позволи да носи любимите костюми на дизайнера Еди Слиман. Шегата на Лагерфелд не е далече от истината. Иначе казано - успехът на всяко едно начинание зависи от времето, което сме избрали за неговия старт. И от решението дали промяната ще е временно ограничение или ще стане неотменна част от начина ни на живот. Как да се мотивираме, за да успеем?


Първо правило: От понеделник или неделя?

Вероятно всеки от вас поне веднъж в живота си е произнасял следната реплика: "От утре съм на диета". Или: "След Нова година взимам мерки?", "Край, след отпуската се стягам." Звучи познато, нали? Оказва се, че този съзнателен психологически подход води до обречена на неуспех кауза. Първо, защото винаги си казвате, че "като за последно" добре ще си хапнете, преди да минете на строга диета. Започвате алчно и безконтролно да се нахвърляте върху любимите си вредни храни. С идеята, че скоро ще се лишите от тях.

Другата уловка е, че с подобни "заричания" попадате в капана на отложените обещания. Натъквайки се на поредната неустоима хранителна съблазън, вие отлагате диетата "за следващия понеделник". И така до безкрайност...В общи линия стартът на диетата трябва да е от момента, в който наистина сте готови за това, изхождайки от моментното си състояние.



Второ правило: Оптимизъм или песимизъм е нужен, Карл!

Оказва се, че експертите нутриционисти са съгласни с Лагерфелд - диетата обича щастливите хора. В този труден момент на лишения и раздразнителност, свързан с формирането на нови навици, трябва да имате силна положителна мотивация и желание за успех. Опонентите на тази теория са психолози, които смятат, че разочарованието и неуспеха действат мобилизиращо с ефекта на камшик - подтикват ни към активност. Карат ни да си обещаем, че никога повече няма да се върнем в старото положение. С други думи, започването на диета изисква съответната психотерапия, първа стъпка към така желаната кардинална промяна.

Трето правило: Свободно време

Преди да започнете каквато и да е диета, погледнете си графика. Необходима е не само силна воля, но и достатъчно свободно време, за да се посветите на отслабването. Това означава търсене на подходящи рецепти, да сверите информацията за избрания от вас режим, да отскочите до магазина, избирайки подходящите продукти. Не си струва да започвате диета, ако не може да си позволите да инвестирате в това нужното време и енергия. Кардиналните промени изискват самоотверженост и търпение. И един съвет: в първите дни на диетата намалете темпото и ограничете социалните контакти, свързани с излизане, компании, вечери...По време на тези събирания ще се появят много изкушения, които могат да ви накарат да дадете "заден", в случай, че вече сте на режим.

И още, погледнете на диетата като на нещо рутинно и позитивно като цяло, за да облекчите положението.