Консумацията на мандарини помага за понижаването на наднорменото тегло и възстановява увредените клетки на черния дроб.

Тези плодове, подобно и на всички останали от семейството на цитрусите, съдържат много големи количества от толкова полезния за тялото витамин С, който в комбинация с други витамини и съставки се грижи за нашето здраве.

Колкото повече мандарини похапвате, толкова повече ще се чувствате бодри и свежи. Те помагат много на стомашно-чревният тракт, нормализират перисталтиката и цялата отделителна система.



В всичко това се убедиха изследователи от Южна Корея, които проведоха изследване със страдащи от затлъстяване ученици.

Половината доброволци правели физически упражнения и пиели сок от мандарини в продължение на три месеца. Останалите били подложени на режим, включващ само спортуване и диетична храна по избор.

Оказало се, че участниците в първата група свалили повече килограми от съучениците си, които се ограничавали само с физически упражнения. Експертите установили още, че мандарините действат благотворно на черния дроб, като възстановяват клетките му.

Мандарини може да ядете през целия ден. Те са толкова полезни, че за тях няма ограничения относно количеството, единствено са противопоказни при язва и раздразнения на лигавицата на стомаха и червата.

Няма калоричност, за която да се притеснявате, и от която може да напълнеете ако калориите не бъдат превърнати от тялото в енергия.

И се нашето диетично предложение: в рамките на оставащите дни до Коледа си правете по 3 "мандаринени дни" на седмица, а през останалите хапвайте също толкова лекичко, но се захранвайте с месо и пълнозърнести храни.

ПЪРВИ ДЕН

Закуска – пригответе си плодова салата от 2 мандарини, половин банан и 1 с.л. сурови тиквени семки. Подправете я с 1 ч.л. мед и канела.

Обяд – изпечете на скара парче постна риба /100-120 г./, маринована предварително в сок от мандарини. Гарнирайте я с 2 моркова, нарязани с кръгчета и задушени.

16 часа – 2 мандарини

Вечеря – направете си салата от 200 гр. варени картофи, 2 мандарини, 4-5 зелени маслини и ½ глава лук. Подправете я с дресинг от 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, магданоз и черен пипер.


ВТОРИ ДЕН

Закуска – един сандвич от филийка пълнозърнест хляб, намазана с безсолна извара и гарнирана с резенчета мандарина.

Обяд – изпечете парче пилешки гърди без кожата. Нарежете 2 мандарини на кубчета и ги задушете с масло на върха на ножа и щипка кафява захар. Залейте месото със соса и го гарнирайте с прясна салата.

16 часа - чаша прясноизцеден сок от мандарини и 1 сухарче

Вечеря – пригответе си голяма порция задушени зеленчуци – броколи, моркови, грах, царевица, зелен боб и добавете 2 мандарини.

ТРЕТИ ДЕН

Закуска – към 2 с.л. овесени ядки добавете 2 нарязани мандарини и допълнете купичката с нискомаслено кисело мляко.

Обяд – голяма порция зелена салата с маруля, краставица, половин консерва риба тон и 2 мандарини нарязани на кубчета. Подправете салатата с дресинг от 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок и 1 с.л. сметана

16 часа
– 2 мандарини

Вечеря – изпържете омлет от 1 яйце и 2 белтъка. Гарнирайте го със сос от мандарини /виж обяд 2/ Изжте и филийка пълнозърнест хляб.