Според статистиката надделяващ процент от жените прекарват около 10 години от живота си в диети.

Най-често срещаният период от годината на спазване на диети е пролетно-летният. А понякога стремежът ни да се подготвим за плажния сезон и да се простим по-бързо с излишните килограми може да навреди значително на организма.

Белтъчинните диети, монодиетите (при които се яде само един продукт) и другите екстремни нискокалорични диети са доста ефективни, но често довеждат до нарушения в дейността на жлъчката, влошаване на състоянието на черния дроб и пикочния мехур, както и до недостиг мастни киселини и мастноразтворими витамини в организма. Липсата на природни растителни мазнини увеличава риска от увреждане на мембраните на клетките на черния дроб, главния мозък и ендокринната жлеза.

В резултат на това спазващият диета може да се чувства изключително некомфортно – появяват се сънливост, умора и раздразнителност, влошава се състоянието на кожата и косата. Неприятните симптоми се усложняват още повече от недостига на витамини, неблагоприятната екологична обстановка и постоянния стрес.

За да не излагате на риск здравето си, борейки се с излишните килограми, можете да спазвате няколко основни правила. Само здравословният начин на живот, редовната физическа активност и балансираното хранене могат да възстановят отслабналия през зимата организъм и да го направят устойчив на вируси и инфекции.



1. Спазвайте стриктен режим на хранене и не допускайте рязко понижаване на теглото – отслабването с повече от 500-700 грама седмично е вредно за организма.

2. Запомнете също така, че диетите са несъвместими със стреса. Стресовите състояния усилват многократно вредните последици на екстремните диети. При емоционални проблеми организмът непрекъснато има нужда от холестерин – той е необходим за изработване на адреналин и възстановяване на клетъчните мембрани. Ако не получавате достатъчни количества от веществото с храната си, черният дроб започва активно да “доставя” холестерин от натрупаните мазнини или пък да го синтезира от собствените си тъкани. В резултат на това черният дроб “затлъстява”, функциите му се нарушават, а организмът като цяло отслабва, губи се устойчивостта на централната нервна система и мускулите. Спортът може да ви помогне да се справите както със стреса, така и с излишните калории – 30 минути бягане в тръс изгарят около 300 калории, а 30 минути плуване – 450.

3. Не гладувайте – дневното ви меню трябва да е съставено от диетични продукти, но при това да съдържа достатъчно витамини, минерали и други необходими на организма вещества. Не се опитвайте да компенсирате недостига на витамини, пиейки огромни дози комбинирани витаминни препарати. Продължителният прием на синтетични витамини може да предизвика доста неприятни последици – например алергии.



Най-добре е да заместите синтетичните витамини с натурални – яжте повече пресни зеленчуци, плодове и зелени подправки и в никакъв случай не си забранявайте млечните и месните продукти, както и зърновите и природни мазнини. Витамините А и Е, полиненаситените мастни киселини (витамин F) и мастноразтворимите антиоксиданти играят основна роля за защитата на основните структурни компоненти на клетките. Например фосфолипидите са необходими за нормална работа на организма и забавяне на процесите на стареене. За да избегнете недостига на витамин А, трябва да ядете дробчета, растителни мазнини, краве масло, яйчен жълтък, сметана и рибено масло. Най-много витамин Е съдържат растителните мазнини, яйцата, зърнените култури, бобовите култури, шипките, листовите зеленчуци и черешите. Фотолипиди пък можете да приемате под вид на препарати, създадени от натурални продукти (например от соя).