Напоследък една интересна диета набира все по-голяма популярност. Става дума за метода на отслабване, наречен 8/16. Това, което го прави особено привлекателен за дамите, които искат да се сбогуват с излишните си килограми, е липсата на глад.

Какво всъщност представлява диетата?

Какво означава 8/16? Сборът от сумата на тези две цифри е 24 или с други думи казано – броят на часовете, обхващащи едно денонощие. Това означава, че от 24 часа в денонощието спокойно може да си похапвате каквото ви е на сърце и на душа, а останалите 16 да посветите на глада. Добрата новина е, че по-голямата част от тези 16 часа преминават в сън. Всеки, който иска да отслабне, определя за себе си рамката от съответните осем часа, в които да се храни. Например, за някои интервалът може да обхваща времето от 8 ч. сутринта до 16 ч. следобед. За други пък това да бъде периода от 12 ч. на обяд до 8 ч. вечерта. А защо не от 14 ч. до 22 ч. вечерта. Няма забрана. През останалия 16-часов промеждутък обаче всеки, захванал се с диетата трябва да е наясно, че консумацията на каквато и да е храна, с изключение на водата, е строго забранена. Този метод на отслабване се нарича още интервално гладуване.

Какво можете да ядете по време на диетата 8/16?

През всичките осем часа можете да приемате толкова храна, колкото ви е сладко. И все пак, когато започнете, авторите на диетата съветват да изпиете сутринта на гладно по една до две чаши, за да прочистите добре чревната флора. Една от основните привилегии на тази диета е възможността да ядете всяка храна, която искате. Добре е обаче, докато я прилагате, да поддържате достатъчно добър активен начин на живот. За целта е достатъчно да приложите 10-минутна утринна и 10-минутна вечерна гимнастика.

Как да направим диетата по-ефективна?

Очевидно няма строги ограничения в диетата, но за да засилите нейната ефективност и дори бързина, си струва да изберете здравословни храни. Първите такива в списъка ви трябва да бъдат плодовете и зеленчуците в сурова форма. Ако вашият стомашно-чревен тракт не смила добре сурови плодове и зеленчуци, може да ги запечете или сварите леко само за няклко минути.

Не забравяйте за протеиновите храни, защото те изграждат и поддържат мускулната тъкан. Най-добрите източници на протеини са: крехко бяло заешко месо, пуйка, пиле и нискомаслена извара. За по-ефективна диета за отслабване авторите съветват всеки ден да се приема по един хранителен продукт, който активно изгаря мазнините. Списъкът на тези продукти включва:

Яйца от пиле и пъдпъдъци;
Семена и ядки в сурова форма (например шепа бадеми, тиквени семки, орехи);
Бобовите растения - грах, нахут, леща;
И, разбира се, не забравяйте за продуктите, които съдържат най-много витамини:

Тук влизат всички видове горски плодове, ябълките и плодовете от семейството на цитрусите, известни още като мощни антиоксиданти. Тук са и червените домати и чушки, източници на каротеноиди.


Отзиви за диетата

За да направим по-пълен поглед върху този метод за намаляване на теглото, нека да прочетем мненията на тези, които вече са опитвали метода върху себе си:

Елена, на 36 години. "Винаги съм търсела диета, която да позволява приема на любимите ми храни. И тази диета се оказа точната за мен. Не почувствах нито за миг глад, а след два месеца бях загубила 8 кг.

Галя, на 20 години. "Страхотно е, че можете сами да изберете времето. Аз винаги ям късно след работа и тази диета ми позволи да продължа по моя си начин. Все пак трябва да има контрол и вместо чипсове и разни подобни глупости, да се храните здравословно. Основното нещо е да отслабнете!"

Валентина, 48 години. "Това е много удобен начин да отслабнете. Има няколко ограничения. Разбира се, намаляването на теглото не е толкова бързо, колкото бихме искали, но както казва – хубавите неща стават бавно и с постоянство. За един месец отслабнах с 4 кг“.

Мненията показват, че диетата 8/16 е подходяща за всички онези, които обичат да ядат по-късно и никак не си падат по стриктните указания за хранене. Е, такава диета, за щастие има!

Успех!

Четете още: Зловещо и опасно: Диетата на Пепеляшка