Специалистите твърдят, че плуването е един от най-комплексните спортове.

Плуването е спорт с мощно оздравително и закаляващо действие върху човека, развива и усъвършенства всички функции на организма, оформя хармонично и стройно тяло.

За римляните, така както и за гърците, плуването е било задължителна дисциплина от военното обучение, а в Египет е било част от учебната програма на децата. Всичко това потънало в забвение през Средновековието, като чак през 19 век Европа преоткрива удоволствието от движението във вода.

Плуването се е превърнало в леснодостъпен спорт, благодарение на многобройните открити и закрити плувни басейни.

Какви са предимствата на плуването:

- Водата намалява силата на земното притегляне и затова оказва много по-малко налягане върху костите и ставите.
- Не е нужно да си сериозен спортист, за да се занимаваш с плуване – необходимо е само да спазваш някои основни правила.
- Подобрява дишането, като улеснява изхвърлянето на секрети от белите дробове поради хоризонталния модел на изпълнение.
- Екипировката е доста евтина – бански костюм, очила и шапка.
- Работи върху двигателната координация на цялото тяло.
- Увеличава сърдечния и белодробен капацитет, подобрява мускулният тонус.
- Повече от 2/3 от телесната мускулатура взима участие в движенията.
- Подпомага и увеличава горенето на калории.
- Нормализира артериалното налягане и пулса.

Когато решите да започнете да ходите на плуване:



– Задължително преди тренировка загрявайте с няколко клякания и кръгови движения на ръцете. Важно да раздвижите добре раменете, защото те са, може би, единствената става, която може да се нарани по време на плуване.

– Запасете се с шапка и очила. В нито един басейн няма да ви допуснат без шапка от хигиенична гледна точка, а очилата ползвайте, за да защитите очите си от химикалите в басейна.

– Разучете много добре различните стилове на плуване и ги редувайте. При „бруст“ и „бътерфлай“ натоварването на гърба е доста по-голямо, отколкото при „кроул“.

– Постепенно увеличавайте дължините. Ако сте начинаещ, вероятно в началото ще се учудите колко малко издържате. С всяка тренировка обаче ще може да увеличавате дължините. Не се пренатоварвайте изведнъж, защото може да травмирате раменната си става. Плувайте, колкото ви позволяват силите.

– Избирайте минерални басейни. Ако имате тази възможност, винаги предпочитайте минералните басейни, защото те имат лечебно действие и така още повече ше подобрявате здравето си.

Лятото е пред нас и плуването става още по-достъпно. Възползвайте се от възможността да започнете тренировки по плуване и ще се убедите, че няма по-ефикасен и приятен спорт.