Перфектният спорт за жени е... футболът

05 октомври 2009 | 08:57
4740
1
1

Всички знаем, че универсални упражнения за атлетично и тонизирано тяло не съществуват.

Дори и да спортувате хипер редовно, на визията ви винаги ще влияят необратими фактори като собствените ви гени, структурата, метаболизмът.

Екип учени от Университета в Копенхаген, Дания, обаче са на мнение, че са открили едно от най-подходящите занимания за жени.

И според тях това е... футболът.

В продължение на 2 години те изследвали 100 нетренирани жени на средна възраст, разделени в 3 групи.

Първата била превърната в отбор по футбол, жените във втората част тичали, а третата група била контролна.

Резултатите показали, че играта с топка се отразила най-добре на представителките на нежния пол.

Те повишили силата и издръжливостта си, увеличили мускулната си маса за сметка на мазнините, натрупани по-рано, и подобрили сърдечната си дейност.

Характерните за футбола резки обръщания и завъртания, ритници и финтове добре заместили тренировките с тежести във фитнеса.

Спринтовете пък значително повишили консумацията на кислород, което е сигурен знак за подобряване на общото физическо състояние.

Освен това във футболния отбор се създало социално взаимодействие, което ангажирало по различен начин дамите и те по-лесно превърнали тренировките си в задължителен елемент от начина си на живот.

Всички от групата продължили заниманията си заедно и след края на проучването, докато повечето жени, които бягали, прекратили тренировките си почти веднага.

Специалистите смятат да изследват влиянието и на други групови спортове върху нежния пол, за да установят кой от тях би бил най-полезен.

А ние май скоро ще пробваме някое закрито футболно игрище по женски, препоръчваме същото и на вас.

Още по темата

Коментари

1 Пени
  05 октомври 2009 | 10:39 отговор
 

хихих, супер и ако можеше да си вземем за треньори мъжки футболен отбор направо идеално! много жени биха се записали, със сигурност!

 

Добави Коментар

Най-четени