Представяме ви малките крачки, които ще ви доведат до траен резултат – превърнете тези пет правила в свой навик и скоро ще забележите, че отслабвате.

Една от основните причини да не успявате да контролирате теглото си са резките и затова вредни за организма промени на хранителните навици. Диетолозите ви съветват за траен ефект да действате постепенно.

Доказано е чрез изследвания, че намаляването на поеманите за деня калории само със 100 единици ще ви позволи да отслабнете с от 5000 до 1000 грама за една година.

Хората, които страдат от по-сериозно наднормено тегло, трябва да предприемат по-сурови мерки. Но намаляването на дневните калории с 500 единици също може да мине безболезнено, стига да намалите броя на калориите с 250 и включите в графика си ежедневни разходки пеша по 30-40 минути. С тази тактика ще свалите около половин кило за една седмица.

Ето още няколко безболезнени начина да избегнете излишните калории:



1. Започнете със салата

Ако започнете храненето със салата, ще ядете по-малко през деня. Така твърдят учените от университета в Пенсилвания, които са провели експеримент с 33 участнички. Било установено, че жените, които са яли гръцка салата 20 минути преди основното ястие (в техния случай – спагети) са яли по-малко през деня и общият брой калории в ежедневното им меню намалявал с 10 %.

2. Вземете си двойна порция салата

Вместо основното ястие! Както знаете, порциите салата и други предястия обикновено не са големи. А като вземем предвид ниската им калоричност, можете да сте сигурни, че отказвайки месото с картофи в полза на втора салата и една супа, ще намалите значително броя на поетите калории.

3. Сосът е за вилицата

Ако ви сервират соса отделно, не бързайте да излеете всичко в ястието, нито пък да топите всеки залък в калоричната смес. По-добре потопете в соса само вилицата си и чак после набучете салата или парче месо на нея. Тази малка самоизмама ще ви позволи да избегнете около 500 калории.

4. Внимание – кафето!

Съдържащите кафе напитки с различни добавки обикновено могат да се конкурират по калоричност с цял обяд. Голяма чаша кафе “мока” с мляко съдържа около 440 килокалории, плюс 22 грама мазнини и 33 грама захар. Същите калории се съдържат в сандвич с пилешко. Ако не обичате черно кафе, добавете обезмаслено мляко.

5. Ходете… докато говорите

Следващия път, когато ви звънне телефонът, станете и се разтъпчете. Тази практика е много полезна – да съчетавате разговорите по телефона с ходене. Все пак една кратка 10-минутна разходка в работните дни е достатъчна, за да изгорите 1000 килокалории месечно и да свалите 1.5 кг. за една година.