За това какво е пилатес има изписана много литература. Позволете ми вместо да я цитирам, да ви разкажа какво е пилатес методът за мен.

За човек, който повече от 25 години спортува интензивни кардио тренировки, пилатес методът беше истинско откритие. Контролираното бавно изпълнение на всяко движение, комбинирано с правилно дишане и леко напътствие коя част на тялото да стегна, да завъртя леко в различна посока или да опъна още повече, ми даде съвсем ново усещане за упражненията, които бях правила стотици пъти преди това.

За мое голямо съжаление и до ден днешен най-честото определение за пилатес, което чувам, е „скучен, бавен час за хора, които не могат или не искат сериозна тренировка, а са дошли да се разтягат и т.н.“

Може би ще ви изненадам, но упражненията в пилатес метода са супер натоварващи и моделират тялото ви без нужда от допълнително оборудване. Ако щете вярвайте, но ако инструкторът ви знае какво прави, може с няколко пилатес упражнения да накара корема, ръцете или краката ви да затреперят, и така да съчетае в комбинация движенията, че да не усетите как е минал един час. В практиката се наброяват повече от 500 вариации на упражненията, като разбира се могат да се изпълняват в по-лек вариант за хора, които не са свикнали.

Този спорт е създаден от човек - Джозеф Пилатес, който още като млад е страдал от астма и ревматизъм и не се е славел с много спортна фигура, преди да създаде системата от упражнения, която днес е наречена на неговото име. Методът е уникално средство за подобряване на гъвкавостта на мускулите на гърба и гръбначния стълб, на умението да усещате и да управлявате всеки мускул в тялото си, като използвате следните основни принципи: контрол на дишането и контрол на изпълнението на различните упражнения, концентрация, центриране (на енергията), прецизност и плавност на движенията. Чрез пилатес бихте тренирали мускули, които повечето от нас дори и не подозират, че имат. Отнема време докато човек, който никога не се е занимавал с пилатес, разбере как правилно да изпълнява всяко движение, но усетите ли веднъж силата в центъра на тялото си – “The power house” както го нарича създателят на метода и започнете ли да контролирате всяко движение и вдишване, чак тогава ще разберете колко по-различно е да обърнеш внимание на всеки детайл от едно упражнение, отколкото да „повтаряш“ движения, които си видял някой друг да прави.

Този метод използва в голяма степен тежестта на собственото тяло, но може да се практикува с различни уреди, като малки топки или големи топки (фитбол), ластици, рингове и така до пилатес реформър машини. Целта е една и съща – да тонизирате и укрепнете мускулите на цялото тяло, да повишите издържливостта си, да развиете равновесие и баланс, да подобрите стойката си, като „научите“ гръбнака си да бъде гъвкав и изправите фигурата си. Едва ли е нужно да ви убеждавам, колко е важно да имате здрав и подвижен гpъбнaчен cтълб, който e „стъблото“ нa тялoтo ви и oтpaзявa cъcтoяниeтo нa вашето здpaвe.

Уникалното за мен в метода пилатес е, че разглежда тялото като едно цяло, не изолира група мускули и не работи само върху опредена област, което е характерно за фитнес системите например. В съвременния ни начин на живот, в който прекарваме голяма част от времето седнали статично зад бюрото, пред компютъра или пред телевизора, системата от упражнения на пилатес са за мен изпитано най-приятният лек за връщане на баланса и удоволствието от движението в тялото. Като прибавим към това и релаксиращата музика, която успокоява и нервите ви, натрупани през деня, мисля, че е време да опитате. За мен няма по-голяма награда от това да видя усмивките ви и удовлетворението от силното натоварване в края на часа, съпътствано от коментар от сорта на „радвам се, че ви намерих. Никога не съм подозирала, че така ще се натоваря и толкова ще ми хареса“. Ние, във FiT CiTY ви чакаме и ще се радваме да споделим това усещане с вас

Споделям с вас няколко мои любими упражнения за стягане на коремната мускулатура. Как точно се изпълняват – ще ви покажа в залата, за да ви обясня. Всеки вторник и четвъртък от 18:30 ч. както и събота от 15:30 ч. В зала FiT CiTY. Заповядайте.

Автор: Ася Павлова