Още древните гърци са оценили ползата от плуването. Философът Платон е считал за необразовани тези, които не са могли да плуват. Според него хора, които не могат да плуват заслужават презрение, защото това означава, че ги е страх да се изправят пред предизвикателства.

Плуването е може би най-доброто физическо упражнение за тялото. Освен това то е изключително подходящо за провеждане на терапии и лекуване на травми.

Плуването е отлично средство да свалите килограми и да се тонизирате, защото докато плувате е необходимо да задействате всички мускули, за да преодолеете съпротивата на водата.

Само няколко дължини са необходими да раздвижите и тонизирате основните мускули. Ефектът от само няколко дължини може да се сравни с 1 час занимание по аеробика.

Съпротивата на водата при плуване е 10 пъти по-голяма от съпротивата, която оказва на вашето тяло въздухът. Това е основна причина да горите повече калории при плуването. Според изследванията, при плуване се изразходват 25% повече калории отколкото при други упражнения.

Основното предимство е, че можете да плувате колкото искате, защото можете да забавяте движенията си, обаче, без да спирате да се движите. Така по-дълго ще горите калории, отколкото карането на колело или фитнес тренировки.



Полезни съвети

- Намерете хубав басейн. Условията трябва да ви харесват. Няма нужда да се насилвате и да ви е неприятно. Задължително водата не трябва да бъде студена, защото може да получите схващане на крайниците. Поинтересувайте на колко време се сменя водата и вижте дали в басейна и съблекалните е чисто. Това е важно, защото ако не се спазва хигиена може да се заразите с гъбички например.

- Научете се да плувате правилно. По добре предвидете пари за треньор, отколкото да плувате неправилно и да получите нежелана травма.

- Сменяйте стиловете докато плувате. Няма значение с какъв стил започвате. Препоръчително е в началото да загреете с по-интензивен брус и след това са минете на кроул. Плувайте бътерфлай само когато сте се разгрели добре.

- Важно! Разгрейте се преди да започнете да плувате, защото може да ви се схване крака, което е изключително неприятно. Ако все пак това се случи, не изпадайте в паника, а легнете по гръб във водата и разтрийте леко крака. След това излезте внимателно от водата.

- Важно! Не плувайте поне един час след хранене.

- Плувайте с очила, защото от хлорираната вода в басейна може да получите възпаление на очите.