Автор
Woman.bg

Повече месо! Лекари препоръчват кето диета срещу грип

Кето диетата напоследък се наложи като популярен метод за смъкване на излишните килограми. Скорошно проучване обаче показва, че този хранителен режим може също така да помогне на тялото да се пребори с вируса на грип.



За експеримента си учени от Йелския университет разделили заразени с вируса на грип мишки на две групи. Едната група получавала нисковъглехидратно меню с високо съдържание на мазнини, а другата - продукти с високо съдържание на въглехидрати. Първата група показала по-ниско ниво на смъртност. Научният екип установил, че кето диетата е предизвикала отделяне на клетки на имунната система, които образуват слуз в клетъчните обвивки в белите дробове. Тези клетки блокират вируса в начален стадий и не допускат той да се развие и размножи в организма.



„Проучването показва, че механизмът, по който организмът изгаря мазнините за произвеждане на кетонни тела от консумираната от нас храна, може да подсилва имунната система в борбата срещу вируса на грип“, съобщават учените.


Какво представлява кето диетата?

Включвайки в менюто си повече мазнини и намалявайки до минимум консумацията на въглехидрати, ние въвеждаме тялото в състояние на кетоза или въглехидратен глад. Тогава организмът започва да разгражда и усвоява мазнините, за да получи енергия. Този режим на хранене има много общи черти с диетата на Аткинс, тъй като тя също предполага крайно намаляване на въглехидратите и заместване на последните с мазнини.

Какво можете да ядете при кето диета?

* месо
* листни зеленчуци
* зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати
* пълномаслени млечни продукти
* ядки и семена
* авокадо и горски плодове
* растителни масла



Какво не бива да ядете при кето диета?

* зърнени храни, включително ориз и пшеница
* захар, мед, сладка и сиропи
* повечето плодове
* картофи и батати