Автор
Woman.bg

Правилно хранене според тибетската медицина

Предлагаме ви няколко съвета за правилно хранене и съчетаване на продукти от известната тибетска лекалка Пунтсог Уангмо. Доктор Пунтсог Уангмо е завършила Университета по традиционна тибетска медицина в Лхаса.

Има дългогодишна лекарска практика и е открила в Тибет редица болници и учебни центрове. В момента живее в САЩ и е директор и главен преподавател на Школата по традиционна тибетска медицина към института Шанг Шунг.

Общи препоръки за правилно хранене

Каквото и да ядете, важно е да спазвате правилни пропорции. Разделете стомаха мислено на четири части. Две трябва да се запълнят с храна, една с вода, а една да остане празна. Важно е да се придържате към това правило и да не преяждате. Стомахът трябва да е отчасти празен, за да имате енергия да храносмелите всичко добре. Ако препълните стомаха, това ще доведе до угасване на храносмилателния огън, дефицит на топлина в тялото, натрупване на излишно телесно тегло и т.н. Ако ядете по-малко, ще губите от съставките на тялото си, ще се чувствате отслабнали, ще страдате от безсъние и т.н.

Първо трябва да изядете храните, които се усвояват по-бързо и чак после тежките храни. Затова плодовете е добре да се консумират половин час преди основното хранене - иначе в стомаха ще започнат ферментационни процеси и ще се образуват газове и токсини.

Тибетската мъдрост гласи "Сутрин се храни като цар, на обяд - като монах, а вечер - като просяк". На закуска е най-добре да хапнете нещо топло (каша, пълнозърнест хляб), на обяд - месо, а на вечеря - нещо леко, например задушени зеленчуци. Движете се след вечеря, в никакъв случай не си лягайте веднага. Ако все пак се случи да си легнете след ядене, спете обърнати надясно, за да не пречите на храносмилането.

Правете паузи между храненията, най-добре от около четири часа. Иначе в тялото се натрупват отпадъчни вещества и се губи енергия. Така просто лъжете организма си - той започва да усвоява новата храна, без да е изхвърлил старата. Получава се "машюпа" - лошо храносмилане, при което се натрупват токсини. Ако огладнеете между храненията, по-добре пийте чай или вода, но не консумирайте твърда храна.



Правилно съчетаване на продуктите

* Топено краве масло с гореща вода и мед. Топеното масло е мазно и тежко, а медът и горещата вода са леки и го уравновесяват. Тази комбинация не предизвиква нежелани ефекти, полезна е за тялото, изостря паметта, подобрява храносмилането, прави кожата гладка и приятна на цвят, подобрява апетита, увеличава запаса от енергия и помага на организма да извежда по-ефективно отпадъчните си продукти.

* Гореща вода с мед - и двете съставки са леки по природа, тази комбинация помага за подобряване на храносмилането, прочиства тялото от мазнина и слуз, прочиства каналите в белия дроб, спомага за отслабване. Най-подходящото време за пиене на гореща вода с мед е сутрин преди закуска.

* Мляко с кардамом (разредено 50/50 с вода кипнато мляко с кардамом). В Тибет хората активно консумират мляко. Тази напитка ще ви помогне да наситите организма с калций, да подобрите съня, да се изпълните с енергия. Млякото с кардамом е полезно за възрастни хора и за деца, както и при продължително боледуване. Помага при пневмония и други белодробни заболявания, при това без да претоварва храносмилателната система.



* Топеното масло (или подобни продукти, например нетопено масло или маргарин) не се съчетава със студена вода. Този продукт по природа е тежък, мазен и лепкав. Водата също е тежка, затова в комбинация двете натоварват храносмилателната система. Подобно съчетание може да доведе до повишен холестерин и тромби. Само по себе си обаче топеното масло (в Тибет му викат "гхи") е изключително полезно. В тибетската медицина е незаменим продукт както за вътрешно, така и за външно приложение.

* Алкохол и орехи. И двата продукта имат горчива природа, затова комбинацията от тях може да предизвика заболявания на кръвта, проблеми с белите дробове и язви.

* Ферментационните продукти като например бира и туршии не бива да се съчетават, тъй като имат ярко изразен кисел вкус и в комбинация могат да предизвикат обостряне на гастрит и образуване на язва.

* Други несъвместими продукти - яйца и риба, яйца с каквито и да било млечни продукти, риба с мляко или кафява захар с леща.

Как правилно да пиете вода

Всяка вода има сладък вкус. Запомнете обаче, че "суровата" и преварената вода имат различни свойства. Горещата преварена вода се усвоява лесно, предотвратява болести, причинени от лошо храносмилане, предпазва дори от отоци. Полезно е да пиете чаша преварена топла вода сутрин преди закуска за прочистване на храносмилателната система. Можете да добавите в нея и лъжичка мед. Ако пиете гореща преварена вода след хранене, ще подобрите храносмилането.

Охладената преварена вода чудесно утолява жаждата, омекотява, не вреди на храносмилането. Най-важното е да не я пиете по време на хранене, а около час след него.

Ледената вода (изворна, речна и т.н.) е полезна при главоболие, помага за изтрезняване, при висока температура и загуба на съзнание. Тази вода обаче е тежка и не се усвоява лесно.