Австралийският персонален треньор Рачаел Атард разкри характеристиките на трите различни типа тяло. "Виждам, че момичетата имат един и същи хранителен режим, както и упражнения, независимо какъв тип тяло имат. Това обаче не дава желани резултати за всички", пояснява треньорът от Австралия.

Кой е вашият тип тяло?

Всички тела са уникални. Системата Heath-Carter обаче се фокусира върху мазнините, мускулната маса и способността на тялото да се промени чрез физическа активност. Тази система разглежда всички типове тяло в три уникални стереотипа: ектоморфи, мезоморфи и ендоморфи. Те се идентифицират по различни признаци.

Какво е ектоморф?

"Ектоморфните видове тела са много високи и слаби. Те нямат много мускулна маса", обясни Рачаел в блога си.

"Много малко вероятно е някога да видите пълен ектоморф. Ако ектоморфите не се хранят здравословно или не спортуват, те могат да станат още по-слаби. Въпреки че ектоморфите имат генетично слаби тела, важно за тях е да се хранят здравословно и да се правят упражнения редовно за тонус и за да изглеждат добре в кожата си и тонизирани".

Относно спорта ектоморфите трябва да включат в програмата си комбинирани упражнения като клекове и подскоци. Не се страхувайте да вдигате тежести! Ектоморфите нямат нужда от много кардио, за да останат все така слаби.

Какво е мезоморфът?

Мезоморфът е типаж, който е нещо средно между ектоморфа и ендоморфа. "Мезоморфите могат да изграждат мускулна маса много лесно. Една от особеностите им е, че те могат бързо да губят, както и да наддават тегло ", каза австралийският персонален треньор.

"Ако мезоморфът не е внимателен с диетата и упражненията, може много бързо да качи килограми. Но представителите от този тип се хранят добре и правят упражнения, те могат да отслабнат и да имат една добре оформена фигура", казва още той. Вдигането на тежести ще им помогне за изграждането на повече мускулна маса. Ако това имате за цел - действайте! Ако ли пък не - просто имайте предвид това и внимавайте как тренирате и какви точно упражнения правите.

Този типаж може лесно да напълнее, ако подходът ви към фитнеса не е "внимателен и по-фокусиран". Мезоморфите обикновено имат тясна талия и широки рамене. Тренировката, която отговаря най-добре на типа "мезоморф", трябва да включва разнообразна програма, включваща кардио и различни упражнения.

Относно хранителния режим мезоморфите е хубаво да имат т.нар. "смесена диета", която включва протеини, здравословни мазнини и въглехидрати, както и умерен прием на въглехидрати.

Какво е ендоморф?



Хората с ендоморфно тяло задържат мазнини, гърдите им са широки, а костите им може да са по-къси.

Една от особеностите на тялото им е, че може да наддава килограми и мускулите да растат много бързо чрез упражнения. Много персонални треньори обикновено не вземат това под внимание или просто пренебрегват страховете на ендоморфната жена.

Хората с този тип тяло трябва да смесват своята тренировка с кардио.

Ендоморфите трябва да намалят приема на въглехидрати и да ги консумират само след тренировка.

Ако определите към коя от трите групи спада вашето тяло, то това ще ви помогне да тренирате по-добре и да изваете такова тяло, каквото винаги сте искали.