Шангри-ла – диетата, която ни избавя от емоционалния апетит

Ако трябва да посочим диета, доказала своята ефективност и популярност във времето, то това със сигурност е тази на американския професор по психология Сет Робъртс, известна под названието Шангри-ла.

Тя съдържа елементарни съвети за това как най-безболезнено да преборим желанието си за ядене и да свалим лесно и ефективно килограми. Името на диетата е избрано от Робъртс неслучайно. Шангри-ла е измислената страна от романа на Джеймс Хилтън „Изгубеният хоризонт“ - мястото, където човек намира хармония със себе си и света, спокойствие и мъдрост, без напразни илюзии и безсмислени цели „Точно както би трябвало да се отнасяме към здравето си“, обяснява избора на името създателят на диетата д-р Робъртс.



Що е то емоционален апетит

Основно апетитът се дели на емоционален (психологически) и физиологически. Физиологическият зависи от нивото на глюкозата в кръвта – когато неговите стойности намалеят (това се случва обикновено4 часа след прием на храна), в главния мозък постъпват специални сигнали. След като нивото на глюкоза влезе в норма, организмът се „успокоява“.

Психологическият апетит е свързан с асоциативната памет. Например, ако гледаме кулинарно шоу или видимо изкусителен течен шоколад, в съзнанието ни се ражда желанието да го вкусим.

Златното правило

Златно правило на диетата Шангри-ла е да се избавим именно от този психологически апетит и да станем абсолютно неподатливи на каквито и да било странични дразнения. Според Робъртс това може да стане, ако хапваме малки количества висококалорична, но не изкусително вкусна храна.

Основни продукти

За основни продукти към диетата той предлага студенопресован зехтин и подсладена с фруктоза вода (6 с.л. фруктоза на 1 л вода). В 75 г подсладена вода се съдържат около 240 ккал – приблизително толкова има и в 2 с.л. зехтин.

Обичайният ви режим на хранене може да не бъде нарушаван и спокойно може да продължите да консумирате храните, които предпочитате. Единствената промяна се състои в това 1 час преди или след основните хранения два пъти дневно да приемате зехтин или подсладена вода. Това според Робъртс след известно време ще потисне желанието на организма да се снабдява с допълнителни количества храна, подбуден от различни външни дразнители – аромати, реклами и т.н.

Какво да добавим и какво да изключим от менюто

В случая обаче Робърт препоръчва да се изключи от менюто приема на всякакви газирани напитки, а захарните и шоколадови изделия да бъдат заменени с плодове. Препоръчителна е и консумацията на колкото се може повече продукти с високо съдържание на фибри – зеленчуци, пълнозърнести храни. Диетата Шангри-ла ще окаже още по-голям и бърз ефект, ако я съчетавате с редовен двигателен режим.



Важно! Диетата е насочена към хора, които нямат възможност или време за здравословно хранене и приемат сравнително по-голямо количество на порция. Ето защо експертът съветва да не я превръщате в начин на живот. Един-два месеца са напълно достатъчен период, за да се прочистите от токсините и излишните мазнини в организма.

Внимание! При някои хора консумацията на чист зехтин може да предизвика гадене и неприятни усещания. Трябва също така да се има предвид, че диетата е основана преди всичко на личния опит на автора и някои негови пациенти, но засега все още не е преминала през клинични изпитания.