Автор
Woman.bg

Сладоледът – божествена храна с доказани ползи

Прегрешение към собственото ни здраве ли е похапването на сладолед?

Мнозина смятат, че е именно така, изброявайки редица вредни ефекти, до които консумацията на леденото изкушение води, но на практика не съществуват непреодолими здравословни предписания да не се яде сладолед.

Сладоледът, най-малкото, се преработва напълно от тялото, защото съдържа почти изцяло мазнини и вода под формата на емулсия, а е известно, че мазнините се усвояват най-бързо и лесно, когато са именно под тази форма.



В същото време, съдържащата се в млякото и сметаната аминокиселина триптофан, оказва успокояващ по отношение на нервната система ефект. Така сладоледът се превръща в идеалното средство за преодоляване на стреса, което едновременно с това повдига настроението и помага и при безсъние. В най-голяма степен това се дължи на факта, че лакомството стимулира производството на серотонин в организма.

Лактозата, която се съдържа в сладоледа, не е причина за притеснение, защото тя не е предпоставка за напълняване.

Схващанията, че сладоледът е лек за болно гърло, също донякъде са верни. Сладоледът води до свиване на кръвоносните съдове, което в много случаи се оказва ефективно при простудни заболявания. За тези, които през цялата зима се оплакват от „болни” сливици, каляването със сладолед през лятото е препоръчително.

За да се запазят витамините, на които сладоледът е източник, той трябва да се съхранява при температури до минус 5–6 градуса, пишат от dieti.info

След всичко казано дотук, защо трябва да се лишаваме от сладоледа само защото мнозина го смятат за прегрешение?