Никога не е късно да спасиш здравето си и да влезеш във форма! Доказателство за това е едно скорошно проучване, проведено в Брайтън.

15 хиляди души са участвали в изследването и резултатите от него сочат, че тренировки по 2 ч. и 30 мин. на седмица елиминират риска от смърт през следващите 13 години. Според специалистите е важно хората, които са навлезли в средната възраст, да започнат да спортуват, дори и преди това да не са били физически активни. По този начин те ще намалят риска от ранна смърт.

Най-голяма полза извличат тези, които цял живот поддържат добра физическа форма, но само ако зачестят тренировките след определена възраст. Спортната дейност е желателно да бъде каране на колело, бързо ходене или плуване.



Движението може да удължи живота и на по-възрастните, като ги предпазва от сърдечни и други подобни заболявания. Резултатите от проучването доказват, че никога не е късно да станеш физически активен, независимо дали досега си спортувал и дали имаш сърдечни проблеми. Ползата от спорта е огромна и нараства след навлизането в средна възраст.

За да запазите сърцето си здраво, е добре да тренирате по 150 мин. седмично Ако за някои това е твърде много, те могат да го разпределят в 10 мин. средно натоварване на ден.

Съветът на лекарите е да предпочитате ходенето пеша, вместо возенето в комфортния автомобил или метрото, да изкачвате стълбите, вместо да разчитате на асансьора и да ставате за разходка, ако работата ви е свързана със седнало положение. На всеки половин час трябва да се раздвижвате не по-малко от 5 минути.