Автор
Ева Григорова

Стига, причината не е в метаболизма: Ето защо жените след 30 дебелеят

Милиони хора по света на средна възраст вярват, че напълняването им се дължи на забавянето на метаболизма им.

Хората над 40 години дълбоко вярват, че не се борят с храната, която приемат, а с естествените последици от остаряването. Ново изследване обаче доказа, че този мит всъщност не е верен. Проучването, проведено от Имперския колеж в Лондон, показва че всъщност метаболизмът започва да се забавя чак след 60-годишна възраст.

Учените успели да развенчаят теорията, че някои хора имат бърз метаболизъм и поради тази причина могат да хапват каквото си пожелаят без да надебелеят. Всъщност метаболитните процеси наистина варират от човек на човек, но не достатъчно, за да обясни защо някои мъже и жени остават слаби, докато други пълнеят.



Резултатите от проучването карат специалистите да вярват, че надебеляването след средна възраст всъщност се дължи по-скоро на начина на живот, отколкото промени в метаболизма.

В повечето случаи хората след 40 вече са създали семейство, водят по-заседнал начин на живот, хапват по-големи порции, започват да пият алкохол и похапват през целия ден.



За съжаление обаче все пак има някои промени свързани с остаряването, които повишават риска от покачване на телесното тегло. След 30-годишна възраст често нивото на мазнините, особено около вътрешните органи, започва да се увеличава. Когато достигнем 60-70 годишна възраст, имаме около 30% повече телесни мазнини, отколкото когато сме на 20.

Как обаче можете да запазите теглото си или да отслабнете?

Вдигайте тежести


Въпреки че метаболизмът ни не намалява драстично с възрастта, както се смяташе досега, все пак има дейности, които биха могли да ни помогнат да го забързаме. Чистите мускули изгарят калории по-бързо, а упражненията превръщат мазнините в мускули. Затова специалистите препоръчват редовно да тренирате с тежести или да използвате уредите във фитнес залата. Общата препоръка е поне два пъти седмично да правите упражнения за всички мускулни групи.

Практикуването на някакъв вид движение преди хранене също може да е от помощ. Изследванията сочат, че хората, които тренират преди хранене изгарят два пъти повече калории, от тези които не го правят.

Друг препоръчителен подход е да вечеряте преди 6 ч. Причината затова е, че по естествен път метаболизмът се забавя по време на сън.



Избягвайте похапването като спите достатъчно

Доказано е, че липсата на достатъчно сън води до забавяне на метаболизма, както и до допълнително похапване през деня. Учените смятат, че този феномен се дължи на инстинкт за оцеляване. Мозъкът регистрира липсата на сън и я асоциира с опасност, която вероятно предстои, а това кара организма да се запасява за в бъдеще.

Не правете диети

Учените установили, че има един сигурен начин да забавите метаболизма си и той е да правите диети. Повечето пълни хора всъщност имат бърз метаболизъм, защото тялото се нуждае от допълнително “гориво” за да поддържа наднорменото тегло. Когато такъв човек започне да сваля рязко килограми, организмът започва да се нуждае от по-малко енергия, както и да се запасява, което всъщност забавя метаболизма.

Ключът към здравословното тегло всъщност е балансът между правилен тренировъчен режим, добро и пълноценно хранене и достатъчно сън.