Автор
Woman.bg

Стречингът - упражненията, които успокояват умa и дават енергия

Хората са склонни да разглеждат стречинга като традиционен компонент от тренировките, който се изпълнява в края, за да се отпуснат мускулите, само че трябва да правим разлика между динамичен и статичен стречинг. Динамичният стречинг играе важна роля в загрявката преди тренировката или по-просто казано, ако не отделите време за загрявка или я изпълнявате грешно, не само може да провалите тренировката си, но и рискувате да си навлечете травми и контузии.

А сега ще поговорим за статичния стречинг - какво представлява той, кога е подходящ и какви са ползите. Статичният стречинг не е йога - той се базира върху физическата практика на йогата, като заимства много движения и пози от там, но сам по себе си не е йога. Стречингът е спокойна тренировка, целяща възстановяване на мускулатурата, сухожилията и увеличаваща гъвкавостта ни. При статичните стречинг упражнения постепенно заемаме удобна позиция, чрез която провокираме разтягането на мускула или групата от мускули, след което задържаме в позицията определен период от време, обикновено между 10 - 30 секунди. Стречингът може да се извършва самостоятелно (активно) или с чужда помощ (пасивно), като при пасивния стречинг се увеличава възможността за разтягане.

Статичните стречинг упражнения преди силова тренировка са НЕподходящи, тък като намаляват мускулната сила. Статичните стречинг упражнения се изпълняват след физизическо натоварване, тъй като те са подходящи за доброто възстановяване след тренировка. Стречинг упражненията се явяват като мост между края на тренировката и началото на възстановяването. Те позволяват това да се случи плавно и постепенно, а това е най-правилният начин.

Разтягането спомага за възстановяването на организма както във физиологически, така и в психологически аспект. Позволява на мускулите да се отпуснат и намалява болката в тях. Спомага да бъдем по- гъвкави във всяка една активност. Чрез стречинга увеличаваме гъвкавостта си, която е важен аспект от всяка физическата дейност. Спомага за редуцирането на мускулното напрежение и позволява на съкратените мускулни групи да се възстановят по-бързо, като се върнат в изходно положение.

След стречинг тренировка ще се чувствате по-спокойни и изпълнени с енергия, тъй като този вид тренировка успокоява ума и дава енергия. Разбира се, за да се насладите и да извлечете всички ползи, трябва да изпълнявате упражненията правилно. Ако досега стречингът не е бил приоритет за вас, то е време да се превърне в такъв.



Автор: Ирен Виткова

Сайт: www.fitcity.bg