Автор
Филип Данауи

Стройни след празниците – мисията възможна със Светла Иванова

Празниците отминаха, а фразата „стягаме коланите“ през януари удари както портфейла ни, така и талията. Можем ли да задържим добрия тонус по-дълго от празничните намаления в мола, и колко е важно волята за физическа активност да не изгори като бенгалският огън в полунощ? Woman.bg разговаря със Светла Иванова – певица, автор на детски книжки и йога инструктор, за който декември никога не е бил месец на разходките до хладилника и назад. Изпълнителката на „Любов и кафе“ овладява тайните на асаните преди 25 години и от тогава няма ден, в който да не събужда тялото си с движение.

Гъвкавост за здраве

В дигиталната ера можете да откриете подходящият спорт за натюрела ви на един клик разстояние. Какви са предимствата на йога? „Цялата йога система е много благоприятна с различните си методи за раздвижване и релаксация след по-тежка вечер, защото можем в домашни условия да се погрижим за себе си без да се натоварваме излишно. Йога позите са перфектният избор за премахване на коремни спазми, подуване и стомашно-чревни проблеми, защото регулират работата на храносмилателните органи и засилват кръвообращението и метаболизма. Медитативните техники от своя страна и дишането намаляват стреса и ни дават време за възстановяване и равносметка“, казва Светла Иванова.

Ако трудно стигате до залата или до разгъване на шалтето на пода в хола, а графикът ви със задачи е инфарктен, можете да заложите на няколко техники за дишане. „Намерете само 5 минутки и да се отпуснете дори и седнали, да подишате осъзнато, равномерно и дълбоко и да си представите, че с издишването се освобождавате от всичко излишно, от всичко, което ви е пренапрегнало или вече не ви служи от старата година, за да направите място за новото, за промяната, за всичко хубаво, което ви предстои“, съветва Светла.

Гледащо надолу куче подобрява оросяването на мозъка

Дребните усилия водят до видими резултати с времето – нужно е да отделяте едва по 10 минутки на ден, за да се почувствате комфортно в кожата си. От вас се иска да проявявате постоянство. Ето и сетът с упражнения, препоръчван от Светла Иванова. Желателно е да го тествате два часа преди хранене и да загреете тялото, като започнете със сваляне на напрежението във врата (раздвижете го назад-напред, ляво-дясно, над едното и над другото рамо за 2 минутки).

Котешко гръбче (2 минути).

Гледащо надолу куче (1 минута) - за да подобрите оросяването на мозъка и да успокоите ума, също при евентуално главоболие без дълго задържане, безсъние или умора.

Лък (1 минута) - за засилване на метаболизма, помощ при констипация и наднормено тегло.

Дъска (1 минута) – за общо стягане на тялото и тонус.

Детска поза (3 минути) – за почивка, нежно разтягане, облекчаване на болките в гърба, врата и облекчаване на стреса и умората.

Вкусно без ограничения

Универсалната рецепта за тънка талия по всяко време на годината се състои в баланса между хранене и физическа активност. Замяната на стълбите с асансьора в офиса и отхвърлянето на градския транспорт за сметка на разходките в близък периметър са добро начало за рестарт на тялото. Препоръчително е менюто ни да се състои от свежи и колкото се може по-малко термично обработени храни. „Единственото, към което се придържам, е да не прекалявам с храната, да консумирам плодове и зеленчуци всеки ден и да приемам допълнително витамини, магнезий и Q10. Обичам всички салати и супи и мога да се храня само с това, но не пренебрегвам и черния шоколад с бадеми, който ми дава допълнителна енергия“, казва Светла Иванова.

На читателите на Woman.bg тя пожелава: „Да бъдат здрави и да имат повече свободно време, което да прекарват с най-близките си и любими хора не само на празниците!“

Четете още: 5 тибетски тайни за дълголетие и красота