Тяхната на японците е в преобладаващите в менюто им ориз, соя, риба и морски дарове.

Японската кухня е една от най-здравословните на планетата.

В тази далечна страна жените ядат 50 пъти повече риба, 17 пъти повече ориз, 3 пъти повече житни растения от европейките, като на ден поемат 1200 калории, а не 2400, както става на Стария континент.

Диетата на Страната на изгряващото слънце позволява да се стопят 4-5 килограма на месец, при това без да се чувстваме отпаднали.

Основните принципи са:

* Оризът е чудесен източник на бавни захари, трябва да замени хляба в менюто ви, при условие че е приготвен на пара или сварен без добавка на мазнини.

* Яжте колкото се може повече риба и морски продукти, дори на закуска, за да понижите нивото на холестерол в кръвта си и да активизирате интелектуалните си способности.



* Подправяйте ястията не със сол, а със соев сос.

* Пийте 1,5 л минерална вода на ден, като с нея приготвяте и чая си.

* На закуска, обяд и вечеря яжте по един плод заради витамините и по 100 г кисело мляко или сирене заради калция.

* Опитайте се да свиквате с пръчиците - не само ще ви бъде забавно, но и ще приемате по-малки количества храна и ще ядете много по-бавно. С всяка хапка ще поглъщате по-малко въздух и коремът ви няма да се подува.

Бавното дъвчене подобрява храносмилането и успокоява нервните натури, свикнали да гълтат порциите си за броени минути.

* Пийте огромни количества зелен чай. Този мощен антиоксидант, съдържа витамин С и Е, се бори с състаряването. Чаят тонизира, разгражда мазнините и има диуретичен ефект.

Японската диета позволява бързо отслабване, защото внася малко калории в организма.

Основното й достойнство е във висококачествените протеини, доставяни с морска храна, но уви те не могат да компенсират недостига на фибри, витамини, минерали.

Липсата на зеленчуци в менюто най-често води до неприятна констипация.

Общо взето, диетата има повече плюсове, отколкото минуси, но само ако се прави веднъж годишно и като добавка се вземат комбинирани витамини.