Автор
Woman.bg

Тейлър Суифт страда от синдрома на нощното хранене

Всяка диета е обречена на провал, ако през деня я спазвате стриктно, а през нощта тичате към хладилника, за да заситите вълчия глад, който ви гони. Лекарите описват това състояние като т.нар. синдром на нощно хранене. Хората, които стават да се хранят през нощта имат по-ниски нива на мелатонина (хормона на съня) и по-високи нива на хормона кортизол (хормона на стреса).

Състоянието има и тежка форма - сомнамбули, които не помнят за нощните си набези до хладилника. Диагностицирането на този синдром обикновено е свързано с продължителни периоди на нощно преяждане. Страдащите от него не осъзнават какво точно правят, докато ядат.

Звездата Тейлър Суифт призна в шоуто на Ellen DeGeneres, че всяка вечер е измъчвана от неописуем глад и често отваря хладилника посред нощ. Въпреки че не й личи на фигурата, певицата желае да се отърве от синдрома на нощното хранене, който при нея е в тежка форма.

„Ставам и като миеща мечка започвам да ровя в хладилника. Поглъщам всичко, което ми попадне пред очите. Не помня какво съм изяла, защото съм го направила докато спя“, обясни в шоуто Суифт.

Д-р Джеси Миндел, специалист по съня в държавния университет в Охайо, обяснява, че тежката форма на синдрома на нощното хранене може да бъде опасно. Все още не са ясни причините, които предизвикват тежкото състояние на синдрома. Най-често срещаният фактор, който отключва синдрома, е стресът.

"Яденето по време на сън е потенциално опасно, защото пациентите се хранят и едновременно с това вървят насън. Хората с тези видове парасомнии правят примитивни неща и не планират предварително. Проблемът е в това, че могат да погълнат белина или други токсични течности. Грабват каквото им попадне: сурово месо, кутии с майонеза, пакети с масло. И после нямат спомен какво са яли“, разяснява д-р Миндел.

Лечението на този синдром изисква комбинация от терапевтични методи: когнитивно-поведенческа терапия, междуличностна терапия и програми за управление на стреса. Лекарите съветват хората, страдащи от тежката форма на нощното хранене, да обезопасят жилището си и дори да заключват хладилника. Също така лекарството Topamax помага да се облекчат симптомите. Специален хранителен режим и програма за физическо натоварване също помагат.