Ако щете вярвайте, но на този свят освен храни, от които се пълнее, има и такива, от които се... слабее. Е, сред тях със сигурност не е шоколадът, но дори и той няма да развали стройната ви осанка, стига да го похапвате в умерени количества, разбира се. А сега по-сериозно. Нека да видим кои са зеленчуците, чието редовно похапване обещава да извае до съвършенство фигурата ви, благодарение на свойството им да изгарят коремните мазнини.

Брюкселско зеле

Освен че е безкрайно полезно за организма, брюкселското зеле топи и калории. Това им качество се дължи особено много на богатото съдържание на протеини. Последните от своя страна стимулират метаболизма, намаляват апетита и влияят на хормоните, които регулират теглото ни. Освен това в брюкселското зеле има много фибри, които насищат, без да създават чувство на тежест. Брюкселското зеле е с ниско съдържание на калории и съдържа голямо количество витамин С, който наред с многобройните си здравословни качества е и верен помощник в отслабването. Той улеснява усвояването на калция – минерал, който от своя страна помага за изгарянето на мазнините. Наскоро, също така, бе установено, че брюкселското зеле съдържа мощен антираков компонент. Затова се смята и за една от най-важните храни при борба с рака.

Броколи

Подобно на брюкселското зеле и броколите може да се похвали с високо съдържание на витамин С. Тук е мястото да добавим, че именно храните, богати на този витамин, спомагат за изгарянето на до 30% повече мазнини по време на тренировка – факт, доказан от учени в университета в Аризона. Освен това броколите са и нискокалоричен зеленчук, който пък съдържа много диетични фибри, които създават чувството на ситост дълго време. Богати са и на протеини, които стимулират метаболизма. Броколите са и чудесна храна за намаляване нивата на кръвната захар, което ги прави особено препоръчителен продукт за хората, които страдат от диабет тип 2.

Зеле

Ако има зеленчук, който може да се похвали с изключително високото си съдържание на антиоксиданти и витамини, то това със сигурност е зелето. Консумацията му е много полезна за здравето, като в същото време оказва удивителен ефект върху изгарянето на калории. Съдържа и пробиотици, които от своя страна спомагат за ускоряване на метаболизма и изгарянето на мазнините.

Карфиол

Карфиолът е богат на веществото холин – мощен катализатор на метоболитните процеси в организма. Карфиолът е нискокалоричен и с високо съдържание на вода – цели 92%, което го превръща в уникален съюзник в борбата с килограмите.

Четете още: Идеалната диета при поликистозни яйчници