Ако се чудите кога да програмирате тренировката си така, че да има най-силен отслабващ ефект, вече има научен отговор на този въпрос.

Британски учени са установили, че упражненията дават най-добър резултат в борбата с излишните килограми, когато се правят след хранене.

Те установили още, че дори спортуващият да е хапнал повече от обикновеното, това не се отразява на теглото му, тъй като изразходва голяма доза енергия веднага след това.

Специалистите направили експеримент с 12 доброволци, разделени на две групи. Всички участници приемали едно и също количество калории, но едната група си почивала след това, а другата спортувала половин час след храненето.

Час след края на тренировката всички доброволци можели да похапнат каквото си пожелаят.

Оказало се, че групата, която била физически активна след храненето, усещала по-малко глад от другата, която била оставена да си почива.

След анализ и съпоставяне на всички данни от изследването, експертите заключили, че във всички случаи активно спортуващите приемат по-малко калории от мързеливците.

Те ще продължат експеримента си с по-голяма група доброволци, за да докажат напълно първоначалния си извод, че редовно трениращите изгарят повече калории, дори когато са в покой, от хората, които не се движат редовно.