Крис Гълъбов е един от хората, които често гостуват на страниците на Woman.bg, по образование той е треньор по бокс, фитнес и бодибилдинг и води групови и персонални тренировки във фитнесите - "West gym kostinbrod" и Relax. Решихме да ви представим по-детайлно работата му и да го разпитаме с какво може да бъде полезен на всяка дама, която има желание да влезе във форма.

Кои са грешките в храненето и тренировките, които дамите допускат най-често?

Типичните грешки при дамите са страхът от работа с тежести и прекаленото кардио. Също и модерните диети, които се рекламират и всички дами хлътват по тях, очаквайки този път, тази диета, да е някак си по-магична от предишната. Всъщност, всички диети се базират на един принцип - калориен дефицит. Не е нужно да се усложнява повече.

Кога е добре да се обърнат към професионален инструктор?

В началото, когато нямате физическа култура и технически познания е най-належащо. Вместо да прекарате години наред, опитвайки се да прихванете нещо оттук -оттам по-добре си наемете треньор, който вече е минал през този път и ще ви предупреди за подводните камъни, които ще срещнете по пътя си. В практиката си също съм виждал и много бивши спортисти, които решават да поддържат форма с фитнес и смятат, че няма какво ново да научат, именно от същите ентусиасти съм виждал и някои от най-грешните движения. Същото е и с диетите, по-добре един треньор да ви научи как сами да конструирате диетата си, отколкото да се хващате веднага на каквото е модерно за момента.



Разбрахме, че съставяш и хранителни режими, какви са те?

Моят принцип на работа е по-различен, аз предпочитам да обуча клиентите си чрез менторство относно това как сами да изчислят своите калории и обем на тренировките. Но разбира се съставям и хранителни и тренировъчни програми за хората, които просто искат някои да им каже и покаже какво да правят, без да е нужно те сами да стигат до там.

Каква според теб е формулата за перфектната фигура?

В математиката за всяко уравнение си има различна формула. Оттук следва, че за всеки един човек ще има различна формула за перфектна фигура. Всичко е математика, ако можете да си смятате калориите, то резултатите няма къде да избягат. Тук обаче мнозинството фитнес ентусиасти се изгубват из не чак толкова значителните тънкости. Има и други подходи, с помощта на които можете ефективно да сваляте или качвате килограми, но е добре да имате известна практика с броенето на калории, тъй като всяка една диета е основана на принципа на калорийния дефицит - ако изгаряте повече калории, отколкото консумирате, то вие ще сваляте килограми.

До какво може да доведе изкривяване в стойката, до каква възраст би могло да се коригира то и с какви методи?

Изкривяването на стойката е сериозен и често подценяван проблем, който може да доведе до хронични болки в кръста, гърба и врата, което тормози хората цял живот, а никой не предприема действия в посока, рехабилитация и превенция. Този проблем съществува както при тийнейджъри, така и при възрастни хора. Добрите новини са, че без значение от възрастта на човек може да се поправи неправилната стойка или най-малкото, да се облекчи болката от нея.