Трудно ви е да поддържате здравословно тегло? Ето защо!

Когато говорим за здравословно тегло, често изпускаме един ключов фактор и това е хормонът лептин. Затова днес ще поговорим повече за него, ще изясним каква е функцията му в нашето тяло и ще ви разкрием как бихте могли да го регулирате.

Лептинът отговаря за чувството ни на ситост. Той се синтезира от мастните клетки и комуникира с хипоталамуса - частта от мозъка, която регулира метаболизма. Една от функциите на лептина е да съобщи на мозъка ви дали имате достатъчни запаси от мазнини, които да дадат енергия на организма ви и да изгаряте калории с нормална скорост. С други думи лептинът ни казва кога сме достатъчно сити, за да спрем да ядем и кога сме гладни отново.

При хората, които страдат от лептинова резистентност обаче, тази комуникация е затруднена. Това им пречи да разберат кога точно са хапнали достатъчно и кога да спрат да се хранят. При тях нивата на лептин са по-високи от нормалните, а това води до промени в апетита, силно желание за похапване, покачване на теглото и проблеми със съня.



Ето и три причини, които биха могли да доведат до лептинова резистенстност:

1. Хроничен стрес

Когато сме е подложени на стресови ситуации, нивата на лептин се увеличават и започва да ни се дояжда сладко. Има голяма вероятност желанието за “нещо сладичко” да е предизвикано именно от промяната в хормоналния баланс, а това би могло да доведе до качване на килограми и дори до инсулинова резистентност. Хроничният стрес би могъл да стане и причина за нарушения в съня, а некачественият сън също влияе на апетита ни и би могъл да го увеличи.

Как да се справим

В съвременния свят е много важно да се научим да “управляваме” нивата на стрес, на които сме подложени ежедневно. Това би могло да стане чрез дихателни практики, медитация, практикуване на чувство за благодарност и поддържане на здравословен режим на сън.



2. Храносмилане

Ако приемате твърде дълго определен тип храни, те биха могли да предизвикат възпаление в организма. Богатите на твърде много мазнини храни могат да нарушат баланса на добрите и лошите бактерии, което пък повлиява негативно лептина. От друга страна дисбиозата би могла да доведе и до инсулинова резистентност.

Как да се справим

Специалистите препоръчват като за начало да опитате да практикувате периодично гладуване. Като започнете 12-часов прозорец, през който да не се храните. Това ще даде възможност на храносмилателната ви система да си почине и ще намали възпалението в организма.



3. Инсулинова резистентност

Освен да съобщава, че сме вече сити, лептинът има и други функции. Една от тях е свързана с метаболизма. При здрави хора лептинът влияе на секрецията на инсулин и има противовъзпалителен ефект върху черния дроб. Когато обаче страдаме от лептинова резистентност това не се случва и е много вероятно да заболеем от инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Как да се справим

Най-добрият начин да вземем превантивни мерки срещу инсулиновата резистентност е да се храним пълноценно, като избираме храни, които са максимално близо до естествения си вид в природата и избягваме силно преработените такива. Упражненията също биха могли да подобрят както инсулиновата, така и лептиновата резистентност.

Хормоните играят ключова роля за здравословното тегло на всеки човек. Затова е от изключителна важност да балансирате микробима си, да се грижите за нивата на стрес, на които сте подложени и да обръщате специално внимание на кръвната си захар.