Автор
Woman.bg

Трябва ли да тренираме на гладно? Развенчаха 7 мита за спорта

За много хора спортът е всичко, за други – излишно усилие и загуба на време. Въпрос на нагласа, потребност, воля и философия на живот е да се приберете вечер уморени от работа, да метнете дамската чанта и да грабнете сака за фитнес. Оказва се, че по отношение на спорта и тренировките съществуват доста митове, които си струва да бъдат развенчани.

Мит номер 1: Утрото е най-подходящото време за спорт

Още от най-ранно детство ни е набивано в главата, че най-добре се събуждаме с физическа активност. Да, ама не! След ставане от сън всички функции на организма ни са забавени и едно рязко натоварване би довело тялото до страхотен стрес. Ако със скачането от леглото хукнете към залата, възможно е с течение на времето да започнете да получавате главоболие, да се чувствате отпаднали. Могат да се отключат и проблеми със сърцето. Затова много специалисти препоръчват да започнем деня с лека 15-минутна гимнастика и контрастен душ. Според учените, най-подходящото време за тренировки е между 10-13 и 16-19 часа. Има и такива, според които между 18 и 20 часа вечерта е най-удачното време за спорт.

Мит номер 2: Спортът е гарант за добро здраве

Не е тайна, че освен полезен за здравето, спортът може да бъде и доста травматичен за определена категория хора. Затова, ако искате непременно да спортувате, проучете кой точно спорт ви подхожда. Това определено важи за страдащите от хронични болести: ако имате цистит, пиелонефрит, фарингит, синузит - забравете за басейна. Ако сте с миома, гастрит, язва на стомаха – не карайте колело! Бадминтонът не е за болните от остеопороза, артроза, а йогата – за дамите със заболявания на женските органи. Задължително, преди да започнете какъвто и да е спорт, се посъветвайте с лекар.

Мит номер 3: Колкото по-интензивни са тренировките, толкова повече укрепва организмът

Много хора, вманиачени на тема спорт, ежедневно се подлагат на уморителни тренировки, често превъзмогвайки физическата болка. Това, обаче, им носи само негативи. Физическото пренатоварване на организма е свързано с по-висок приток на кислород, а с това окислителните процеси в тялото се ускоряват, което води до по-бързо износване на органите и стареене на тялото. Германски учени установили, че усилените тренировки съкращават производството на липопротеини с висока плътност, които пренасят добрия холестерол, а именно той ни пази от проблеми с кръвоносните съдове, атеросклероза и проблеми със сърцето. Американски изследователи пък достигнали до извода, че голямото физическо натоварване понижава тестосерона при мъжете. Той е занижен с 80% при активно спортуващите, в сравнение със спортуващите на умерен режим. При вманиачените на тема тренировки се наблюдава намаляване на количеството на сперматозоидите и отслабване на половото влечение. Не се преуморявайте! 2-3 пъти седмично спорт по 1-2 часа са напълно достатъчни, категорични са специалистите.

Мит номер 4: Максималният ефект е постижим само във фитнес залата

Да следващ здравословен начин на живот в общност от съмишленици е много по-приятно, отколкото, ако спортуваш сам. За мнозина обаче фитнесът вече е по-скоро моден повик, отколкото необходимост. Ако нямате пари за карта за посещения, това не е болка за умиране. Спортувайте в парка! Свежият въздух навън ще ви се отрази много по-добре, в сравнение със задуха на залата. Според проф. Стюарт Бидъл, британски психолог, посещенията на фитнес клуба водят до психични изменения, свързани с това, че спортуващите имат комплекс за малоценност и го компенсират с тежки тренировки в залата. По думите му разходка пеша и катерене на стълби вършат по-добра работа за здравето.

Мит номер 5: Децата обезателно трябва да спортуват

Американски физиолози провели интересен опит: няколко опитни мишки били насила заставени да въртят колело, а други били оставени да го правят по собствено желание. В резултат при първата група бил наблюдаван повишен имунитет, а при втората, напротив, той бил отслабен. Изводът е банален – насила хубост не става. Същото важи и за детската психика. Важно е да изберете такъв спорт за детето си, който да е съобразен с неговата психика и желанията му. Ако то не иска да практикува определен спорт, то това определено няма да е от полза за здравето му.

Мит номер 6: Упоритите тренировки увреждат мозъчната дейност

Ако оставим настрана професионалния спорт, който изяжда времето за четене, посещения на изложби и т.н., умерените тренировки развиват ума. Английски изследователи достигнали до извода, че след занимания със спорт мозъкът започва да изработва ендорфин, който не само осигурява добро настроение, но и стимулира мозъчната дейност и творческото мислене.

Мит номер 7: Тренира се на гладен стомах

Ако започвате деня си с лека физзарядка, не е проблем, ако го направите на гладен стомах. Ако обаче се отправите към залата, трябва да събудите тялото си и да му дадете източник на енергия. Най-добре е да го направите до час и половина - два преди тренировката. Това, разбира се, трябва да е съобразено с индивидуалните особености на тялото ни. Ако нивата на кръвната ни захар варират, препоръчителна е лека закуска с кисело мляко или плодове. Същото важи и за водата. Специалистите не могат да дадат еднозначен отговор за нужното количество, което трябва да изпием по време на тренировка и съветват този въпрос да го обсъдим с индивидуалния си треньор.